ua en ru

Прокурор ГПУ вимагав 200 тисяч доларів за зняття арешту з газу оточення Ставицького

Прокурор ГПУ вимагав 200 тисяч доларів за зняття арешту з газу оточення Ставицького Фото: екс-міністр енергетики Едуард Ставицький

Прокурор планував передати кримінальну справу за підслідністю в територіальну прокуратуру міста Києва, після чого закрити її

Прокурор Генеральної прокуратури України Ігор Чорний вимагав 200 тис. доларів від директора ТОВ "Фаворит систем" Дмитра Світличного за зняття арешту з 8,93 млн куб. м газу. Про це свідчить постанова Печерського районного суду Києва від 30 вересня 2016 року, передають "Наші гроші".

Компанія "Фаворит систем" входить у сферу впливу колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Газ був заарештований у жовтні 2014 року в рамках кримінальної справи про розтрату майна "Укргазвидобування". Він числиться за фірмою "Фаворит систем", а видобутий відповідно до договору про спільну діяльність між "Укргазвидобуванням", "Кувейт Енерджі Юкрейн" і "Фаворит систем".

За інформацією "Наших грошей", фірма "Кувейт Енерджі Юкрейн" в 2014 році була перейменована в "Арабська енергетичний альянс юей" і також входила в сферу впливу Ставицького.

Однак, у компанії "Арабська енергетичний альянс юей" офіційно спростували РБК-Україна цю інформацію, заявивши, що ні "Кувейт Енерджі Юкрейн", ні "Арабська енергетичний альянс юей" ніколи не входили в сферу впливу будь-яких українських політиків, чиновників або бізнес-груп і є підприємством зі 100% іноземним капіталом.

"Окремо хочемо відзначити, що частка "Арабської енергетичного альянсу" у спільній діяльності становила всього 25%, при цьому оператором був "Фаворит систем", що практично позбавляло нашу компанію можливості впливати на комерційну і фінансову сторону спільної діяльності", - підкреслили в компанії.

Світличний намагався зняти арешт з вуглеводнів фірми, але 18 березня 2016 року суд не дозволив це зробити.

Як йдеться у повідомленні, Чорний через адвоката запропонував Світличному "вирішити питання" за 200 тис. доларів, з яких 150 тис. доларів повинен був отримати він, а що залишилися 50 тис. - адвокат.

Прокурор планував передати кримінальну справу за підслідністю в територіальну прокуратуру міста Києва, після чого закрити його і тим самим зняти арешт з газу.

У травні 2016 Світличний передав адвокату 10 тис. доларів, а 28 вересня - інші 190 тис. В цей же день адвокат і прокурор були затримані.

Чорному повідомлено про підозру у замаху на заволодіння чужим майном в змову з іншим обличчям. Відзначається, що Чорний намагався отримати гроші, не маючи при цьому відповідних повноважень для зняття арешту з майна фірми.

Суд відсторонив від Чорного посади і взяв під варту на 2 місяці з можливістю внесення застави у розмірі 413 тис. гривень. Сума застави арештованого адвоката - 482 тис. гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ізраїль допускає екстрадицію Ставицького в Україну.