ua en ru

Прокуратура Японії планує активізувати розслідування фінансових махінацій в Olympus

Прокуратура Японії планує активізувати розслідування фінансових махінацій, скоєних колишнім керівництвом компанії - виробника оптики і фототехніки Olympus Corp. У проведенні слідчих дій по цій справі будуть брати участь представники поліції і фінансових наглядових органів, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ. Очікується, що прокуратура проведе обшуки в будинках підозрюваних, а також ретельно вивчить переглянуту фінансову звітність компанії, яка буде опублікована 14 грудня ц.р.
Раніше сьогодні незалежна комісія, яка розслідує приховування в 1990-х рр. топ-менеджментом Olympus інвестиційних збитків на суму 1,7 млрд дол., не змогла встановити факт зв'язку керівництва компанії з організованою злочинністю. При цьому члени комісії поклали відповідальність за махінації з фінансовою звітністю на колишнього виконавчого віце-президента компанії Хісасі Морі та корпоративного аудитора Хідео Ямада, які спільно з кількома банкірами розробили незаконну схему в 1998 р. Нагадаємо, за підсумками проведеної раніше попередньої перевірки було встановлено, що кошти, пов'язані з придбання британського виробника медичного обладнання Gyrus, а також трьох інших японських компаній, були використані для приховування збитків Olympus по інвестиціях у цінні папери в 1990-х роках. Всі зазначені активи купувалися за завищеними цінами.
Крім того, комісія піддала критиці аудиторів Olympus - KPMG AZSA і Ernst & Young ShinNihon - за недбалу роботу, в ході якої не були виявлені фінансові невідповідності.
Члени комісії також рекомендували радикально змінити склад ради директорів корпорації, що ряд аналітиків розцінили як підтримку колишнього президента і головного виконавчого директора компанії Майкла Вудфорда, який розголосив фінансові порушення в корпорації відразу після свого звільнення 14 жовтня 2011 р. В даний час Вудфорд розраховує повернутися на свій колишній пост, а також очолити раду директорів після поновлення його складу.