ua en ru

Прокуратура взялася за перевірку підприємств ТКЕ

За дорученням Генеральної прокуратури України органами прокуратури здійснюються перевірки газопостачальних компаній, підприємств теплокомуненерго та житлово-комунального господарства з питань додержання законодавства щодо розрахунків за спожитий природний газ.

Як повідомляє прес-служба ГПУ, за результатами перевірки протягом поточного року до відповідальності притягнуто понад 400 посадових осіб та відшкодовано більш як 500 млн грн.

Здійснюючи конституційну функцію представництва, прокурори за цей період заявили понад 500 позовів про стягнення заборгованості за спожитий природний газ на загальну суму 20,1 млн грн. За задоволеними позовами на користь НАК «Нафтогаз України», її дочірніх підприємств, інших газопостачальних організацій стягнуто більш як 8,4 млн грн.

Водночас ситуація з розрахунками за спожитий підприємствами теплоенергетики природний газ залишається складною.

За даними НАК «Нафтогаз України», станом на серпень 2010 р. борг за спожитий торік газ становить 2 млрд 559,5 млн грн, за цей рік - 3 млрд 759 млн грн, рівень розрахунків - лише 62%. Найбільшими боржниками є підприємства теплоенергетики Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Луганської, Одеської, Запорізької, Рівненської, Львівської, Житомирської, Київської, Чернігівської областей, АР Крим та м. Києва.

З огляду на наближення опалювального сезону Генеральною прокуратурою України поставлено перед органами прокуратури вимогу про активізацію роботи. При цьому, зважаючи, що у собівартості послуги теплопостачання та гарячого водопостачання 53% становить вартість газу, прокурорів орієнтовано зосередити увагу на виконанні місцевими органами влади заходів щодо зменшення споживання газу, а саме: впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення ефективності використання традиційних видів палива, забезпечення використання альтернативних джерел енергії та нетрадиційних видів палива, заміни застарілого і фізично зношеного обладнання.

Разом із тим перевіряються питання щодо повноти вжитих Мінпаливенерго, Мінжитлокомунгоспом та НАК «Нафтогаз України» заходів з метою підвищення дисципліни розрахунків та скорочення боргів за спожитий природний газ.