ua en ru

Прокуратура порушила справу проти запорізьких священиків Московського патріархату

Прокуратура порушила справу проти запорізьких священиків Московського патріархату Фото: акція "Принеси ляльку" (facebook.com/LarysaSargan)

Священиками в церквах МП засуджується проведення антитерористичної операції

Прокуратура Запорізької області у четвер, 11 січня, порушила кримінальне провадження стосовно окремих священиків православної церкви Московського патріархату та громадської організації "Радомир" у зв’язку із розпалюванням релігійної ворожнечі. Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

"Встановлено, що представники Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що деякі представники указаних релігійних організацій останнім часом допускають висловлювання за єдність слов’янських православних народів під духовним наставництвом Російської православної церкви (РПЦ).

"Серед прихожан храмів розповсюджується інформація про необхідність об’єднання України з Росією та засуджується Європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації стосовно України", - повідомили у прокуратурі.

Також прокуратура зазначає, що вказані особи засуджують спілкування представників церкви українською мовою, чим принижують національну честь громадян України. Таким чином, такі дії вважаються умисними та спрямованими на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, а також образу почуттів громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями.

Наразі триває досудове розслідування триває. З огляду на резонансність події, розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області.

Нагадаємо, 6 січня 2018 року в Запоріжжі побили учасника АТО, який разом зі своїм другом приніс ляльку до храму УПЦ МП. Як відомо, акція "Принеси ляльку" з'явилася після того, як священик Московського патріархату відмовився відспівувати дитини, який був охрещений в Київському патріархаті. Раніше 31 грудня в Запоріжжі самогубець в стані алкогольного сп'яніння вистрибнув з вікна і впав на маленького хлопчика, який проходив з батьком. Зазначимо, що і чоловік, і дитина загинули.