ua en ru

Прокуратура порушила справу проти Котвіцького за висновок 40 млн доларів в офшор

Прокуратура порушила справу проти Котвіцького за висновок 40 млн доларів в офшор Фото: нардеп від "Народного фронту" Ігор Котвіцький

Податкова інспекція перевіряє декларації Котвіцького і операції по виведенню коштів в Панаму

Прокуратура Києва приєдналася до розслідування можливого шахрайства при виведенні 40 млн доларів в офшор нардепом від "Народного фронту" Ігорем Котвіцьким, передають "Наші гроші" з посиланням на постанову Дніпровського райсуду Києва.

Повідомляється, що за клопотанням прокуратури суд доручив податковій інспекції перевірити дотримання Котвіцьким валютного законодавства, декларування доходів і сплату податків. Перевірка триватиме до 19 серпня. Слідче управління прокуратури Києва розслідує можливе шахрайство Котвіцького з травня 2016 року.


Слідство стверджує, що в 2009 році "Крим Петролеум Компані" і нідерландська компанія "Tiway FSU B. V." уклали договір позики, за яким у першій утворилися 41,37 млн доларів боргу. Нардеп Котвіцький минулого літа взяв на себе борг, а "Tiway FSU" передала право вимоги цього боргу панамській "Kingston Group S. A." за 1 долар.

Після цього Котвіцький перерахував на рахунок Kingston Group 40 млн доларів, проте в декларації спочатку не відобразив наявність коштів. Інформація про ці гроші з'явилася в декларації нардепа після завершення операцій по сплаті панамської компанії боргу.

Також повідомляється, що податкова інспекція перевіряє дані операції, а також декларації про доходи Котвіцького з 2007 року і податкові декларації з 2011 року.

Нагадаємо, в лютому 2016 року повідомлялося, що Національне антикорупційне бюро України розслідує переклад 40 млн доларів Котвіцьким в Панаму. В липні ГПУ ініціювала розслідування дій Авакова по справі його бізнес-партнера Котвіцького. Досудове розслідування проводилося Міністерством внутрішніх справ, що свідчить про конфлікт інтересів.