ua en ru

Прокуратура в 2013 р. подала позовів за фактами неправомірного використання держмайна на загальну суму 130 млн грн

Прокуратурою виявлено численні правопорушення при використанні державного майна санаторно-курортного і оздоровчого призначення. Про це повідомив старший прокурор управління захисту інтересів держави Генеральної прокуратури України Олександр Лахвацкій, передає прес-служба ГПУ.

За його словами, в ході перевірок було встановлено неналежне ведення уповноваженими органами державного обліку цих об'єктів, земель, на яких вони розташовані і невжиття заходів щодо упорядкування земельно-кадастрової документації з цих питань.

"Фондом Державного майна України не забезпечено контроль за ефективним використанням, збереженням зазначеного державного майна. Підтвердженням моїх слів є той факт, що з 130 об'єктів, що знаходяться в його управлінні, кожен сьомий - зруйнований або відсутній, кожен п'ятий - не використовується або використовується не за призначенням", - сказав Лахвацкій.

Крім цього, додав прокурор, Фондом неналежним чином ведеться Єдиний реєстр об'єктів державної власності (оздоровчого призначення), що не контролюються робота регіональних відділень, бездіяльність яких сприяє незаконних операцій з нерухомістю та протиправного використання державного майна.

За інформацією Лахвацкого, кримінальний характер скоєних також безпосередньо посадовими особами ФДМ України.

Всього в ході перевірки, зазначив прокурор, розпочато 7 кримінальних проваджень щодо посадових осіб органів ФДМ України, їх керівникам направлено 17 подань. Також ще 11 кримінальних виробництв розпочато за фактами знищення та пошкодження державних оздоровчих об'єктів.

За словами Лахвацкого, органи влади також не вживають заходів щодо упорядкування земельно-кадастрової документації на підпорядковані їм об'єкти оздоровчого призначення. Як наслідок, на значну площу рекреаційних земель відсутні правовстановлюючі документи. Наприклад, у Харківській області з наявних в 29 державних баз відпочинку 442 га земель рекреаційного призначення, не оформлені документи на 208 га землі.

Також, додав він, встановлено факти самовільного зайняття рекреаційних земель та прийняття протиправних рішень про відмову від права користування ними.

У цілому, зазначив прокурор, у ході перевірок з питань правомірності використання рекреаційних земель внесено 65 подань, розпочато 23 кримінальних виробництва щодо незаконного відчуження та самовільного заняття земель площею 78 га.

Як повідомив Лахвацкій за відсутності контролю органів влади, в управлінні яких знаходяться дитячі здравниці, їх майно руйнується, використовується не за призначенням.

Підсумовуючи прокурор зазначив, що в 2013 р. пред'явлено 41 позов, внесено 8 апеляційних та касаційних скарг на суму 130 млн грн, площа земель за якими становить 59 га. Судами задоволено 19 позовів, 5 апеляційних та касаційних скарг прокурорів на суму 7 млн ​​грн, площа земель за якими становить 11,8 га. Забезпечено виконання прийнятих (за позовами прокурорів) судових рішень, в тому числі торішніх на суму понад 32 млн грн.