ua en ru

Прокуратура підозрює банк ВТБ в рейдерській атаці на київський "Караван", - "Лекс-Холдинг"

Прокуратура підозрює банк ВТБ в рейдерській атаці на київський "Караван", - "Лекс-Холдинг" Фото: ВТБ

За даними прес-служби, законні власники ТРЦ визнані потерпілою стороною

Дніпропетровська міська прокуратура №4 встановила факт спроби російського "ВТБ-Банку" шахрайським шляхом заволодіти нерухомим майном столичного ТРЦ "Караван" на вулиці Луговій, 12. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ПРАТ "Лекс Холдинг".

Так, згідно з даними компанії, законні власники торгово-розважального центру визнані потерпілою стороною.

"10 березня 2017 р., прокуратура Дніпра поінформувала ПРАТ "Лекс Холдинг" про хід досудового розслідування кримінального провадження за фактами спроб банку "ВТБ" заволодіти належним компанії майном київського ТРЦ "Караван". Банку інкримінують порушення трьох статей Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах) і ч. 1 ст. 382 (невиконання судового рішення). ПРАТ "Лекс Холдинг" визнано потерпілою стороною", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, атака банку на ТРЦ "Караван" почалася з раптової відмови компанії-власнику пролонгувати раніше узгоджений формат реструктуризації заборгованості.

"Банк ініціював судове провадження з питань банкрутства "Лекс Холдингу", після чого спробував позбавити керівника компанії прав розпоряджатися майном. З цією метою арбітражний керуючий, якого підозрюють у роботі на "ВТБ", звернувся з відповідною заявою в Київський апеляційний господарський суд. Другого березня 2017 р., суд відхилив клопотання, ставши на бік керівника "Лекс Холдингу", - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, на початку лютого 2017 р. стало відомо, що згідно з матеріалами слідства, невідомі особи наважилися захопити ТРЦ "Караван" рейдерським способом. Вони, як наголошується в релізі, підробили рішення Васильківського міськрайонного суду Київської області від 8 лютого 2017 р. про зняття заборони на відчуження майна "Лекс Холдингу", заарештованого на час процесу банкрутства Господарським судом Києва, і вже 9 лютого 2017 р., через приватного нотаріуса, намагалися переоформити права власності ТРЦ "Караван" на "ВТБ".

"В даний час, крім підробки судового рішення і шахрайства, прокуратура звинувачує ВТБ в ухиленні від виконання рішення Красногвардійського районного суду м. Дніпро від 24.02.2017 р. про виїмку документів в рамках даної кримінальної справи", - йдеться в повідомленні.

Представники "Лекс Холдингу" зазначають, що "при спробі органу досудового розслідування виконати рішення суду про виїмку документів, які мають відношення до кримінального провадження, а саме, фіктивних договорів, на підставі яких "ВТБ" планував зареєструвати за собою право власності на "Караван", банк абсолютно необґрунтовано відмовився виконувати рішення суду, що і стало підставою для кваліфікації додаткового епізоду в рамках кримінального провадження".

"Така поведінка з боку банку в черговий раз лише підтверджує навмисність шахрайських дій з їхнього боку, адже якби ці документи не були фіктивними, у банку не було причин відмовлятися надавати їх слідству і перешкоджати проведенню досудового розслідування", - сказали в холдингу.

"З урахуванням того, що наслідком шахрайських дій повинна була стати реєстрація ТРЦ "Караван" за банком "ВТБ", "Лекс Холдинг" не сумніваються, що саме банк є єдиним вигодонабувачем у цій злочинній схемі", - резюмували в прес-службі.