ua en ru

Прокуратура передала до суду справу заступника командувача Чорноморським флотом РФ

Прокуратура передала до суду справу заступника командувача Чорноморським флотом РФ Фото: матроси Чорноморського флоту РФ в Криму

Його звинувачують у злочинах, які передбачають довічне ув`язнення

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України завершила спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо заступника командувача - начальника берегових військ Чорноморським флотом Російської Федерації генерал-майора Олександра Острикова. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Його підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111 (підбурювання до державної зради) та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Остриков підозрюється у тому, що він у лютому-березні 2014 року, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими службовими особами Збройних Сил РФ, безпосередньо організовував блокування та захоплення на території Автономної Республіки Крим підпорядкованими йому військовослужбовцями ЗС РФ військових частин Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, а також схиляв військовослужбовців Збройних Сил України до вчинення державної зради.

28 лютого 2017 року обвинувальний акт стосовно Олександра Острикова передано до суду для спеціального судового розгляду (заочне засудження).

"Крім того, 24.02.2017 слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва надано дозвіл Головній військовій прокуратурі на проведення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ще одного безпосереднього учасника збройної окупації півострову Крим - заступника командира 810 бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ підполковника В. Карпушенка у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України", - додають в Генпрокуратурі.

Інкриміновані Острикову та Карпушенку злочини передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Нагадаємо, у ДСНС назвали число зареєстрованих переселенців з Криму і Донбасу.