ua en ru

Прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо міліціонерів, які стежили за Мельником

Прокуратура Київської обл. розпочала кримінальне провадження за фактом службової недбалості щодо працівників міліції, які неналежно контролювали роботу електронного засобу стеження за екс-ректором Податкової академії Петром Мельником. 

Прокуратура Київської обл. розпочала кримінальне провадження за фактом службової недбалості щодо працівників міліції, які неналежно контролювали роботу електронного засобу стеження за екс-ректором Податкової академії Петром Мельником. Про це повідомила прес-служба прокуратури Київської обл.

Прокуратура Київської області закінчила перевірку дій працівників міліції під час контролю ними роботи електронного засобу стеження за Мельником, якому раніше було судом обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

"Перевіркою виявлено низку порушень в діях посадових осіб, які здійснювали такий контроль зі стаціонарного пульту моніторингу. Зокрема, вказані особи оперативно не відреагували на інформацію про порушення сигналу з браслету, неналежно здійснювали з'ясування причин та обставин цього, а також не забезпечили своєчасні заходи по встановленню місцезнаходження особи, на яку накладено запобіжний засіб", - йдеться у повідомленні.

За результатами перевірки розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.367 КК України - службова недбалість. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років.

Інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. На даний час триває досудове розслідування.

Нагадаємо, ректор Національного університету Державної податкової служби, колишній народний депутат від Партії регіонів Петро Мельник був затриманий 27 липня співробітниками ГУБОЗ при передачі хабара в розмірі 40 тис. і 80 тис. гривень, які чиновник вимагав від батьків абітурієнтів за "сприяння у вступі". Крім того, під час обшуку в кабінеті слідчі вилучили ще 30 тисяч доларів.

У той же день Мельника госпіталізували до лікарні швидкої допомоги з діагнозом "блокада серця". Пізніше захист Мельника стверджував, що у нього гіпертонічний криз.

Для Мельника було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом. Варто зазначити, що Петро Мельник став першою високопоставленою особою в Україні, до якої було застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом. Цей захід діє в Україні згідно з нормами нового КПК.

9 серпня Мельник втік з-під домашнього арешту. Вранці того дня слідчим було подано до суду клопотання про зміну запобіжного заходу Петру Мельнику з домашнього арешту на утримання під вартою. З цим клопотанням, відповідно до статті 184 КПК України, підозрюваний був ознайомлений заздалегідь. Зазначимо, що згідно з повідомленнями ЗМІ, сигнал про те, що Мельник зняв браслет, був ще напередодні ввечері, проте черговий міліціонер повідомив про це тільки на ранок наступного дня. Прокуратура Київської області розпочала перевірку дій працівників міліції під час контролю ними роботи електронного засоби стеження за Петром Мельником. МВС оголосило його в розшук і заявляло, що розглядає можливість оголошення Мельника в міжнародний розшук.

Петро Мельник був народним депутатом Верховної Ради III та V скликань. На виборах у ВР VII скликання восени 2012 р. балотувався як мажоритарник по округу № 95 (Київська обл.). Втім, здобути перемогу йому не вдалося. При цьому, за підсумками мажоритарної кампанії в Київській обл., Більше половини округів опинилися за Партією регіонів.