ua en ru

Прокуратура почала провадження за фактом захоплення приміщень для проведення референдуму у Донецькій і Луганській обл

Прокуратура почала кримінальні провадження за фактом захоплення приміщень для проведення незаконного референдуму 11 травня 2014 р. у Донецькій та Луганській обл.

Прокуратура почала кримінальні провадження за фактом захоплення приміщень для проведення незаконного референдуму 11 травня 2014 р. у Донецькій та Луганській обл. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

"Для проведення так званого референдуму 11 травня цього року було захоплено приміщення загальноосвітніх шкіл, палаців культури, кінотеатру, будинку творчості, ліцею, стоматологічної поліклініки та шахт на сході України. За всіма цими фактами відкрито кримінальні провадження, у яких процесуальне керівництво здійснюють прокуратури Донеччини та Луганщини", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, як повідомляється, прокуратури Пролетарського, Куйбишевського та Калінінського районів м. Донецька контролюють хід досудового розслідування, розпочатого за ст. 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) за фактами захоплення приміщення восьми загальноосвітніх шкіл, палацу культури ім. Куйбишева, ліцею № 114, стоматологічної поліклініки № 6, палацу культури "Юбілейний".

Аналогічний випадок мав місце у м. Сніжному Донецької області, де захоплено приміщення шести загальноосвітніх шкіл, будинку творчості, кінотеатру "Сніжинка". За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних або громадських будівель чи споруд), процесуальне керівництво здійснює прокуратура м. Сніжного.

Також було захоплено школу й в місті Селидіво Донецької області. Селидівська міжрайонна прокуратура контролює хід досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ст. 356 Кримінального кодексу України (самоправство).

Такі ж правопорушення зафіксовано і у м. Ровеньки Луганської області, де захоплено приміщення актового залу "Шахтоуправління Ровеньківське", палацу культури ім. Горького, кафе "Світанок", ТОВ "ДТЕК Ровенькиантрацит". За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку). Процесуальне керівництво здійснює прокуратура м. Ровеньки.

Водночас, за повідомленнями адміністрацій Маріупольських загальноосвітніх шкіл №25, №52, №53, №64, №11, №27, №4, №50, ОШ-39, ОШ-34, №2, №10, №51, №55, №56, №57, №68, №40, №14, №26, №32, №37, №54, встановлено випадки масових заворушень, пов'язаних із проведенням так званого референдуму. За всіма цими фактами відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення).

Крім того, як повідомляється, мали місце захоплення представниками так званої Донецької народної республіки будівель виконавчого комітету Моспинської міської Пролетарської та Будьоннівської районних у місті Донецьку рад та обладнання останньої для голосування. За цими фактами відкрито кримінальні провадження за ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) та ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України відповідно.

"У зв'язку з цим Генеральна прокуратура України нагадує, що захоплення будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ, організацій є кримінально караними діями", - йдеться у повідомленні.