ua en ru

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом знищення садиби Мурашків

Прокуратура Шевченківського району Києва порушила кримінальну справу стосовно посадовців ТОВ "Пантеон-Інвест" та ТОВ "Вестіга" за умисне знищення історичної пам'ятки ХІХ століття - житлової садиби родини художників Мурашків (ч. 2 ст. 298 КК України - знищення, руйнування або пошкодження пам'яток - об'єктів культурної спадщини історії). Про це повідомляє прес-служба столичної прокуратури.

Чотири житлові будинки садиби Мурашків по вул. Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б у 2008 р. були незаконно передані в приватну власність ТОВ "Пантеон-Інвест" та ТОВ "Вестіга".

У травні 2012 р. за позовами прокуратури Києва історичну пам'ятку було повернено столичній громаді.

"Проте за час перебування об'єкту у приватній власності значно погіршився технічний стан будівель. Посадовці товариств "Пантеон-Інвест" та "Вестіга" не вживали жодних заходів для збереження пам'яток історії, і фактично довели останні до знищення", - йдеться в повідомленні прокуратури.

За висновками комісії Головного управління охорони культурної спадщини КМДА від 4 жовтня, будинки садиби Мурашків знаходяться в аварійному експлуатаційному стані, можливе раптове руйнування окремих конструкцій.

Будинки кінця ХІХ ст., в яких жив та працював відомий художник Олександр Мурашко, внесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та значаться як пам'ятки історії, архітектури та містобудування місцевого значення.

Читайте також: Прокуратура ініціює перевірку демонтажу будинку по вул. Горького у Києві