ua en ru

Прокуратура Австрії закрила справу проти Ложкіна та Курченка через відсутність інформації від ГПУ

Прокуратура Австрії закрила справу проти Ложкіна та Курченка через відсутність інформації від ГПУ Фото: прокуратура Австрії закрила справу проти Ложкіна та Курченка

Австрійська прокуратура здійснювала перевірку за підозрою у відмиванні грошей щодо Ложкіна та Курченка

Прокуратура Австрії закрила справу проти голови Адміністрації президента України Бориса Ложкіна і фігуранта санкційного списку ЄС Сергія Курченка через відсутність інформації від Генеральної прокуратури України (ГПУ), повідомляє DW.

Австрійська спеціалізована прокуратура здійснювала перевірку за підозрою у відмиванні грошей щодо Ложкіна та Курченка. Йдеться про 130 млн євро, переказаних 2013 року офшорними фірмами Курченка на рахунки офшорних фірм Ложкіна в Австрії. За ці кошти Курченко, який входив у найближче оточення екс-президента Віктора Януковича, купив у нинішнього глави президентської канцелярії Український медіа-холдинг.


Зазначається, що 2014 року австрійський підрозділ з боротьби з відмиванням грошей звернувся до антикорупційної прокуратури, вказавши, що переказ 130 млн має ознаки відмивання коштів, отриманих незаконним шляхом. Австрійська прокуратура, утім, не змогла довести незаконність операцій Ложкіна і Курченка.

Як повідомили виданню, справу було закрито за відсутності інформації від української сторони, яка могла би вказувати на злочин.

Віденська прокуратура зверталася до ГПУ, аби перевірити, чи не мають кошти, переказані Курченком на австрійські рахунки Ложкіна, злочинного походження. Утім, відповідь української сторони не дає підстав говорити про злочинне походження цих грошей.

"В Україні не ведеться слідство у цій справі, і немає обставин, які давали би підстави для такого розслідування", - повідомили DW в австрійській прокуратурі.

Нагадаємо, глава Адміністрації президента України Борис Ложкін заробив 627 тис. 866 гривень в 2015 році.