ua en ru

Прокопенко: завдяки Зеленському врятували найбільше підприємство області

Прокопенко: завдяки Зеленському врятували найбільше підприємство області Фото: під час наради у Чернігівській ОДА (oda.cg.gov.ua)
Автор: РБК-Украина

МКМТ комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення мита на імпорт полімеру в травні 2020 року

Один з найбільших платників податків Чернігівській області, компанія "Слов'янські шпалери - КФТП" (м. Корюківка) була на межі втрати значної частини ринку через введення 18% спецмита на імпорт полівінілхлориду, який є складовою технологічного процесу виготовлення шпалер. Доручення президента розібратися - допомогло врятувати підприємство.

Про це повідомила прес-служба Чернігівської ОДА.

Як повідомляє прес-служба, в травні 2020 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення 18-процентного спеціального мита на ввезення імпортного полівінілхлориду (ПВХ) - речовини, яка застосовується в промисловому виробництві широкого кола товарів.

"В тому числі - шпалер, які є основним видом продукції АТ "Слов'янські шпалери - КФТП". Підвищення вартості полівінілхлориду потягнуло б збільшення собівартості, а значить і ціни для кінцевого споживача", - додали в ОДА.

Переважна частина продукції компанії "Слов'янські шпалери - КФТП" експортується в Казахстан, Польщу, Болгарію, Туреччину, Азербайджан, країни Балтії, шляхом чого формується до 80% доходів підприємства. Через спецмито підприємство могло втратити експортні ринки збуту, скорочення або навіть зупинку виробництва.

У зв'язку з підвищенням митних зборів на імпорт ПВХ, загроза падіння рентабельності виникла не тільки на Корюківської фабрики, але й у великої кількості інших промислових підприємств всій Україні, повідомляють в ОДА.

"Під час візиту президента Володимира Зеленського в Чернігівську область, Чернігівська обласна державна адміністрація звернулася до Президента і прем'єр-міністра з проханням захистити права вітчизняних виробників, зокрема, компанію "Слов'янські шпалери - КФТП", - заявив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Нагадаємо, 10 червня президент Володимир Зеленський вимагав скасувати спеціальне мито у розмірі 18% на імпорт полімерів. Український бізнес з 7 червня імпортує сировину зі сплатою цього мита.

24 червня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі скасовувала спецмито на ввезення імпортного полівінілхлориду.

"Генеральний директор "Слов'янські шпалери - КФТП" Віктор Мурано підтвердив, що проблема вже вирішена - днями підприємство розмитнило перший вантаж без сплати спецмита", - повідомив Прокопенко.

Акціонерне товариство "Слов'янські шпалери - КФТП" - найбільший виробник шпалер в Європі. Колекція дизайнів перевищує 1 200 найменувань флізелінових, вінілових, акрилових, дуплексних і гофрованих шпалер. На підприємстві працює 650 осіб.

Компанія постійно оновлює основні виробничі фонди. Останнім часом введено в експлуатацію нові шпалеродруковані машини: фірми Olbrich (вартість 2,5 млн доларів США) і фірми Stork (вартість 3,5 млн доларів США).