ua en ru

Виробники молока втратили 150 млн грн за місяць із-за заборони експорту в Росію, - УКАБ

Внаслідок зниження закупівельних цін на молоко дохід від реалізації молока сільськогосподарських підприємств скоротився за місяць на 150 млн. грн.

Внаслідок зниження закупівельних цін на молоко дохід від реалізації молока сільськогосподарських підприємств скоротився за місяць на 150 млн. грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як зазначається, після введення обмежень на експорт української молочної продукції в Російську Федерацію, закупівельні ціни на молоко знизилися з середини квітня на 15%-20%. На зменшення закупівельних цін деякий вплив мав сезонне зростання виробництва молока, проте цей фактор зменшив ціну не більше, ніж на 4-5%. Внаслідок погіршення торгових відносин з Росією підприємства отримували від реалізації одного літра молока на 0,50-0,80 грн менше. Реалізуючи близько 230 тис. т молока в місяць, втрати сільськогосподарських підприємств від зниження цін склали близько 150 млн грн.

"Забезпечити належний рівень цін не зміг навіть меморандум, в якому переробники зобов'язалися забезпечити стабільні ціни на молоко для сільськогосподарських виробників і утримувати їх на певному рівні. Даний меморандум є декларативним, адже він не міг стабілізувати ціни, і зараз ніхто не розуміє реальну ціну на молоко, яка повинна сплачуватися виробникам", - йдеться в повідомленні.

За повідомленням УКАБ, великою проблемою для виробників молока в даний час є стрімке зростання собівартості молока внаслідок підвищення цін на корми. Вартість соєвого шроту з початку року виросла на 40% і зараз становить близько 7700 грн./т. Майже на 30% зросли ціни на кукурудзу - до 2500 грн./кг.

"Слід розуміти, що такий дисбаланс є загрозливим для галузі і робить її збитковою. Якщо ситуація не зміниться, то близько 100 тис. голів ВРХ можуть бути вирізані в найближчим часом. Небезпечним є вирізання телиць, що значно зменшує кількість ремонтного молодняку і загрожує занепадом молочної галузі в найближчі 3 роки", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.