ua en ru

Виробник новітніх російських танків отримав рекордний збиток

Виробник новітніх російських танків отримав рекордний збиток Фото: "Уралвагонзавод"

Причиною збитку стало різке скорочення доходів від продажів піввагонів і цистерн

Збиток корпорації "Уралвагонзавод" (УВЗ) (Росія) за 2015 рік склав 16,1 млрд рублів, випливає зі звітності за МСФЗ. Це вдвічі більше, ніж роком раніше, коли компанія вперше відзвітувала по МСФЗ, пише РБК.

Зокрема, в опублікованій 4 квітня звітності по РСБУ за 2015 рік збиток склав 10,1 млрд руб., і це стало рекордом з 2003 року, коли корпорація почала публікувати фінансові результати.

При цьому консолідована виручка в 2015 році скоротилася на 16,4%, до 106,6 млрд руб., в тому числі виручка від продажів на внутрішньому ринку знизилася на 27%, до 73,1 млрд руб.

Підкреслюється, що причиною збитку послужило різке скорочення доходів від продажів піввагонів і цистерн. Зокрема, за 2015 рік продажі знизилися в 2,5 рази, до 16 млрд руб. Крім того, з 5 млрд до 13 млрд руб. виросли комерційні витрати і з 2,5 млрд до 4,5 млрд руб. - витрати на сплату відсотків.


Відзначимо, УВЗ випускає танки "Армата", бойові машини вогневої підтримки "Термінатор", а також напіввагони, цистерни, платформи та іншу залізничну техніку.

Так, в 2015 році частка в загальній виручці від продажу військової продукції склала 65%, цивільної продукції - 17% (решта - вантажні перевезення). У 2014 році співвідношення було 56 на 38%. У звітності по РСБУ за минулий рік компанія вказувала, що валовий прибуток від продажів військової техніки збільшилася в порівнянні з 2014 роком на 4 млрд руб., до 18 млрд руб.

Відзначимо також, що в відношенні УВЗ діють санкції США і ЄС. У компанії обмежені можливості для позик за кордоном і залучення інвестицій. У звітності за МСФЗ корпорація повідомляє, що обмеження не роблять значного впливу на операційну діяльність, так як у корпорації немає істотних активів за межами Росії. Однак є складнощі у взаємодії з російськими банками, які потрапили під санкції.

Нагадаємо, в Росії на базі універсальної бойової платформи "Армата" буде створена новітня бойова машина підтримки танків (БМПТ) "Термінатор-3".