ua en ru

Програма імпортозаміщення дозволить втримати інфляцію, - експерт

Програма імпортозаміщення і точечне кредитування найбільш пріоритетних для економіки галузей економіки стануть одним з пріоритетів для Кабміну в 2013 р., вважає начальник сектору ринкових досліджень "Українське кредитно-рейтингове агентство" (UCRA) Віктор Шулик.

"Сподіватися на банківський сектор сьогодні складно: він зайнятий консолідацією та зароблянням грошей. Хоча, вважаю, кілька банків все ж могли б фінансувати стратегічні напрямки за рахунок цільового рефінансування НБУ. Контроль же над використанням ресурсів з боку Нацбанку може усунути проблему надмірної інфляції", - сказав він.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявляв про намір уряду вивчити можливості для кредитної підтримки українських підприємств у рамках програми імпортозаміщення. Зокрема, мова йшла про компенсацію частини процентної ставки підприємствам пріоритетних галузей економіки після внесення відповідних змін до бюджету.

При цьому утримання інфляції в прийнятних значеннях - стане одним з основних пріоритетів економічного блоку новопризначеного Кабміну. Посилення його Сергієм Арбузовим і Ігорем Прасоловим з Нацбанку (колишнім головою НБУ і головою Ради Нацбанку) зайвий раз підтверджує, що влада має намір в 2013 р. утримувати ціни, стимулюючи попутно фінансування економіки країни.

"Завдання чекає складна - підтримувати економічний добробут, виконувати вимоги різних міжнародних організацій і, при всьому цьому, забезпечити хоч якийсь економічний ріст. Щодо інструментів поки говорити передчасно. Хоча є і перевірені методи: наприклад, стабільність цін на сільгосппродукцію досягається за рахунок формування достатніх її запасів. Курсова стабільність впливає на вартість імпорту. Є і більш конкретні інструменти цінового регулювання (податки, ПДВ, акцизи), але вони використовуються лише для окремих груп товарів. Думаю, влада в майбутньому будуть поступово переходити до адресних дотацій для найбільш незахищених верств", - вважаєШулик.

Читайте також: Україна буде домовлятися з МВФ про кредитну програму обсягом 15,4 млрд дол