ua en ru

Прогнозний обсяг втрат у 2015 р. після перегляду рівня ренти на газ складе 600 млн грн, - Мінфін

Прогнозний обсяг втрат у 2015 р. після перегляду рівня ренти на газ складе 600 млн грн, - Мінфін Фото: Міністерство фінансів України

Але це має бути нівельовано за рахунок бюджетних компенсаторів

Прогнозний обсяг втрат у 2015 році після перегляду рівня ренти за видобуток газуу 600 млн грн може бути знівельовано авансової сплатою, оскільки Кабінет міністрів України з надбавки передбачає сплату авансових платежів, щоб убезпечити держбюджет від втрат за рахунок зниження ставок. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Кабмін знижує ренту за видобуток газу".

Як пояснили в Міністерстві фінансів України, при збереженні діючих ставок на видобуток газу, на збільшення надходжень до бюджету і забезпечення енергетичної безпеки України розраховувати не варто. "Через подальше утримання високих рентних ставок в Україні відбуватиметься неухильне зниження інвестицій у видобуток газу, а, відповідно, буде скорочуватися і сам видобуток", - повідомили РБК-Україна у прес-службі Мінфіну.

В цілому, в більшості країн застосовується диференційована ставка ренти. Сьогодні рівень навантаження в Україні - один з найвищих у світі (середній показник у світовій практиці - 6,4-16,7%).

Запропоновану ж урядом надбавку до прибутку, яку в Кабміні називають певним бюджетним компенсатором, застосовують, зокрема, Данія, Угорщина, Італія, Нідерланди, Норвегія, Велика Британія. У вітчизняному варіанті базою для нарахування надбавки буде податок на прибуток, збільшений на суму амортизації необоротних активів і витрат на курсові різниці, а також зменшений на обсяг капітальних інвестицій.

Нагадаємо, як вважають у Мінфіні, до перегляду ставки ренти для "Укргазвидобування" в 70% можна повернутися через 2 роки.