ua en ru

До перегляду ставки ренти для "Укргазвидобування" у 70% можна повернутися через 2 роки, - Мінфін

До перегляду ставки ренти для "Укргазвидобування" у 70% можна повернутися через 2 роки, - Мінфін Фото: Олена Макеєва

Єдиний режим для приватних і держкомпаній наразі не актуальний

Ставка ренти за видобуток газу у 70% для державної компанії "Укргазвидобування" та підприємств, що здійснюють спільну діяльність, в урядовому законопроекті №2352-а про внесення змін до Податкового кодексу не змінюється. Про це йдеться в статті РБК-Україна "Кабмін знижує ренту за видобуток газу".

До питання про перегяд ставок ренти можна буде повернутися тільки через два роки, заявила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.

"Ми спілкувалися і консультувалися з різними міжнародними експертами, в тому числі, і з Міжнародним валютним фондом, і дійшли разом висновку, що поки говорити про застосування єдиного режиму як приватними компаніями, так і державними компаніями не актуально, тому про це можна говорити через два роки", - сказала РБК-Україна Макєєва.

Згідно з урядовим законопроектом, ставку ренти запропоновано знизити вдвічі з 1 жовтня - до 29% і 14%, відповідно, залежно від глибини покладів ресурсу (зараз - 55% при видобутку ресурсу до 5 км і 28% - більше 5 км). Цей рівень ренти буде поширюватися тільки на чинні інвестиційні проекти.

Нові проекти з 1 січня 2016 року планується оподатковувати за ставками 20% і 10% - при збереженні діючого рівня податку на прибуток (18%). Але при цьому пропонується застосовувати додаткову надбавку до прибутку на рівні 30%.

Нагадаємо, раніше місія МВФ надала кілька сценаріїв, які передбачають перегляд ставок рентної плати за користування надрами при одночасній зміні ставки податку на прибуток.

1 квітня в Україні збільшилася рентна ставка з видобутку газу для "Укргазвидобування" до 70%.