ua en ru

Прогноз FOMC і дії S&P та Moody's створюють негативний фон для фондових ринків, - експерт

Рішення Федерального комітету з операцій на відкритому ринку ФРС США (FOMC) з питання подальшої монетарної політики, а також зниження агентствами Moody's і S&P рейтингів низки банків США та Італії створюють негативний фон для фондових ринків. Таку думку висловив керівник відділу підтримки клієнтів інтернет-трейдингу Dragon Capital Дмитро Макаренко.

«Перед відкриттям спостерігається сильно негативний зовнішній фон. Довгоочікуване рішення FOMC, що засідав протягом останніх двох днів з питання подальшої монетарної політики в США, принесло учасникам ринку очевидне розчарування. З публікації звіту за підсумками вересневого засідання FOMC випливає, що комітет спостерігає повільне економічне зростання, ринок праці залишається слабким, а ситуація на ринку житла депресивна. При цьому FOMC пообіцяв зберігати ставки на рівні 0,00% - 0,25% щонайменше до середини 2013 р. В якості підтримки економіки була обрана «Operation Twist» обсягом 400 млрд дол., в ході якої ФРС буде аж до червня наступного року продавати держпапери з періодом обертання менше 3-х років, набуваючи натомість їхні облігації з терміном погашення 6-30 років. За підсумками торгів середи індекс широкого ринку S&P500 втратив майже 3%, а ф'ючерс на даний індекс втрачає ще 1,1% на ранкових торгах», - зазначив експерт.

Також, за словами аналітика, додатковим фактом тривоги для ринків стала звістка агентства Moody's про зниження кредитних рейтингів провідних банків США: Bank of America, Citigroup і Wells Fargo. Інше агентство S&P в свою чергу знизило рейтинги 15 італійських банків через ризики, пов'язані з суверенним рейтингом країни.

Макаренко також відзначив, що азіатські біржові індекси торгуються в яскраво «червоній» зоні - MSCIAsia показав зниження на 4,5%. «Вересневі дані з Китаю показали, що індекс ділової активності у виробничій сфері (PMI), що розраховується HSBC, опустився до 49,4 п. проти 49,9 п. в серпні, що свідчить про застій і навіть стагнацію в найбільшій азіатській економіці», - вважає аналітик.