ua en ru

Прогнімак вручив Гоголівську премію Міллеру і Курилко

Учора, 3 квітня, відбулася щорічна церемонія нагородження Гоголівською премією за видатні досягнення в галузі літератури. Цього року лауреатами стали два письменники з Києва - Олексій Курилко та Андрій Міллер. Почесні дипломи, премії та медалі із зображенням Миколи Гоголя вручив Олександр Прогнімак.

«Гоголівська премія стала знаковою подією в українському культурному житті. І мені, як засновнику культурного центру Alex Art House, який є засновником Гоголівської премії, подвійно приємно бути учасником цієї події. Гоголівська премія, перш за все, покликана сприяти популяризації та підвищенню престижу високообдарованих майстрів слова. Враховуючи, що під час тривалої економічної кризи культура знаходяться в нелегкому становищі, ми намагаємося надавати підтримку нашим письменникам. Мені приємно, що цього року у нас відразу два лауреата в області літератури. Сподіваюся, що ця почесна нагорода стане знаковою подією у творчій кар'єрі цих воістину видатних майстрів», - зазначив Прогнімак.

Олексій Курилко - письменник, актор театру «Чорний квадрат». У 2010 р. за повість «Збіговисько невдах» став лауреатом «Російської премії» (входить до п'ятірки найбільш престижних премій, які присуджуються в Росії). Гоголівська премія присуджена Олексію Курилко за повісті «Пара ненормальних явищ» і «В пошуках золотого тільця».

Андрій Міллер - прозаїк, драматург. У 2009 р. за книгу «Два портрета «Дружини в гранатовому» став дипломантом Міжнародної літературної премії ім. Юрія Долгорукого. У Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі Дніпра зараз йде спектакль «Гості грядуть опівночі» за його п'єсою. Гоголівська премія присуджена Міллеру за повість «Палій».

Цього року на церемонію вручення Гоголівської премії з Москви приїхав почесний гість, письменник Віктор Єрофєєв. Також у президії почесного журі були голова Національної Спілки письменників України Віктор Баранов, відомий український письменник Анатолій Крим і головний редактор журналу «Райдуга» Юрій Ковальський.

Гоголівська премія заснована в 2007 р. культурно-просвітницьким центром Alex Art House спільно зі Спілкою письменників України і вже стала справжньою традицією. Її щорічно отримують українські літератори, які пишуть російською мовою. Володарями цієї почесної нагороди вже стали: поет і драматург Юрій Рибчинський, драматург Олександр Мардань, прозаїк Етері Басарія - за роман «Неправильний трикутник», Олег Вергеліс - автор книг «Два квитки на вчорашній спектакль» і «Анти Раневська».