ua en ru

Профспілки вимагають від НКРЕКП невідкладно підвищити зарплати в газорозподілі до рівня середньої по промисловості

Профспілки вимагають від НКРЕКП невідкладно підвищити зарплати в газорозподілі до рівня середньої по промисловості Ілюстративне фото (УНІАН)

За останні два роки з газорозподільної галузі звільнилися понад 20 тис. працівників

Профспілка працівників газових господарств в черговий раз звертається до НКРЕКП та уряду з вимогою врахувати в тарифі на розподіл газу підвищення зарплат газовиків до рівня середньої по промисловості. У разі ігнорування вимог профспілок, працівники галузі можуть почати акції протесту. Про це заявив голова профспілки працівників газових господарств України Сергій Копаничук 29 серпня під час прес-конференції.

На сьогодні середня зарплата слюсаря 5-го розряду, до сплати податків та зборів, трохи більше 6 тис. гривень. У той же час середня зарплата в промисловості вже досягла 10 тис. гривень, збільшившись з початку року на 20%.

За останні два роки з газорозподільної галузі звільнилися понад 20 тис. працівників. Фахівців не влаштовують маленькі зарплати. Їх розмір обмежений рамками тарифу на розподіл газу, який встановлений держрегулятором (НКРЕКП), і не змінювався з 2016 року.

Газорозподільні компанії покидають кваліфіковані фахівці, на підготовку яких витрачається не менше 2 років. У разі аварійної зупинки на газопроводі або ГРП не буде слюсарів, які зможуть налагодити і запустити обладнання; не буде зварників, які можуть працювати на газопроводах під тиском.

Кадровий голод вже добрався до елітних підрозділів – вже є випадки, коли аварійні бригади змушені виїжджати на екстрені виклики не повним складом.

"Процеси в колективах можуть вийти з під контролю, люди обурені і можуть піднятися, вийти з вимогами на вулицю – і це коли і так під питанням підготовка до опалювального сезону", - сказав голова Профспілки працівників газових господарств Сергій Копаничук.

Профспілка працівників газових господарств з 2017 року неодноразово звертався до президента України Порошенка, прем'єр-міністру Гройсману, керівництву НКРЕКП з проханням встановити операторам ГРМ обґрунтовані тарифи, які можуть забезпечити належну оплату праці працівників.

Для подолання кадрової проблеми в галузі, яка загрожує безпечному газозабезпеченню, необхідно затвердити і ввести в дію економічно обґрунтовані тарифи на газорозподіл, які забезпечать гідний рівень зарплат для працівників. Після чого, чинні навчальні бази та система професійної наступності дозволять протягом 3-4 років заповнити кадровий дефіцит в обсязі до 20 тис. вакансій.