ua en ru

Профспілки гірників вимагають від Демчишина пояснити катастрофічне становище в галузі

У приміщенні Міністерства енергетики та вугільної промисловості сьогодні в 11:00 розпочалася зустріч представників Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) та Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) з міністром енергетики Володимиром Демчишиним. За словами гірників, вони мають намір закликати главу відомства до відповідальності за катастрофічне становище в галузі.

"Ситуація в галузі почала погіршуватися ще з вересня-жовтня минулого року, коли почалися перші невиплати. Зараз міністерство намагається якось пригасити протестні настрої в шахтарському середовищі та виплачує заробітну плату. Однак прийняті рішення носять одноразовий характер, в той же час ніяких структурних змін не відбувається. Жодних змін у бюджет так і не внесено", - пояснив голова НПГУ Михайло Волинець.

Крім того, шахтарі хочуть з'ясувати у Демчишина яким чином 240 млн грн, що призначалися для погашення заробітної плати, були перераховані на рахунок банку-банкрута "Київська Русь". "Я уточнював у фінансистів, ці гроші вже не можна повернути. Фактично, ці гроші там "поховали". Але хто винний такий прорахунок, хто понесе відповідальність?" - задає питання Волинець.

Профспілки обурені тим, що у бюджет на поточний рік закладено 1,2 млрд грн на закриття шахт, однак нічого не виділяється на їх розвиток.

Також гірники не розуміють, чому ще досі діє контракт на постачання електроенергії з Росії в Україну, укладений ще 29 грудня 2014 р. Через цей контракт, за словами експертів галузі, постраждали енергогенеруючі компанії, які стали зупиняти блоки електростанцій, і шахтарі, так як ТЕС перестали закуповувати в них вугілля.

"Крім того, питання з'являються і в інших секторах добувної галузі. Наприклад, на підприємствах, що видобувають цирконій, заборгованість по зарплаті - 12 місяців, скорочуються поставки залізної руди. Саме тому ми плануємо провести спільний з'їзд всіх гірників, а не тільки шахтарів, тому що завтра у них у всіх будуть проблеми, аналогічні нашим", - зазначив Волинець.

За підсумками зустрічі представники профспілок сьогодні проведуть спільну прес-конференцію.