ua en ru

Профспілки будуть боротися проти звільнень на підприємствах Фірташа

Традиційні профспілки не виконують свої функції по захисту прав співробітників, а радше підконтрольні керівництву підприємств. Про це заявив на прес-коференції Дмитро Філіпчук, голова Профспілки працівників галузі земельних відносин під час презентації об'єднання "Демократичні профспілки України".

За його словами про масові звільнення свідчить хвиля скорочень на найбільших підприємствах країни. У той же час традиційні профспілки, які об'єднує Федерація профспілок, не захищають інтереси працівників.

"У поточному році В Україні пройшли масові скорочення працівників, зокрема на таких як аеропорт "Бориспіль", Дніпропетровський трубний завод, "Укртелеком", Криворізький металургійний комбінат, ДП "УГК "Nemiroff", Кіровоградський завод "Радій". Зараз зупинено виробництво та є ймовірність скорочень працівників на заводах "ЗАЗ", "Сумихімпром", "Черкасиазот", меткомбінат "Запоріжсталь", "Комбінат імені Ілліча", "Кримському титані", сєвєродонецькому об'єднанні "Азот". Значна частина з яких має ключове або дуже важливе значення для відповідних регіонів і міст, наповнення держбюджету", - сказав Філіпчук.

В якості прикладу він навів великі хімічні підприємства, підконтрольні DF Group Дмитра Фірташа. Вони також зупиняють виробництва, у зв'язку з чим виникає ризик масового звільнення. Це підприємства "Сумихімпром", "Черкасиазот", "Кримський титан", сєверодонецьке об'єднання "Азот".

"Коли власники-олігархи купували ці підприємства, вони повинні були розуміти, що від функціонування виробництв залежить доля десятків тисяч співробітників та їх сімей, надходження до бюджетів різних рівнів. Ми не дозволимо ставитися до людей, як до рабів", - сказав Філіпчук.