ua en ru

Профспілка металургів і гірників просить главу ДніпрОДА захистити робочі місця в галузі

Профспілка працівників металургійної та гірничодобувної промисловості України звернувся до голови Дніпропетровської обласної держадміністрації (ОДА) Валентина Резніченка з проханням захистити робочі місця в галузі. Про це йдеться у зверненні профспілки.

Зокрема, зазначається, що головною проблемою для стабільної роботи меткомбінатів Дніпропетровської області став дефіцит металобрухту. Так, його дефіцит в першому півріччі 2015 року склав 445 тис. тонн (чверть потреби), в той час як на експорт відправлено понад 800 тис. тонн. У результаті кілька металургійний підприємств галузі вимушено простоювали у зв'язку з дефіцитом сировини.

"Профспілка металургів і гірників закликає Вас як представника державної влади в області вжити всі можливі заходи для зупинення руйнування промисловості. Просимо Вас вжити всі можливі заходи для зупинення експорту металобрухту до кінця 2015 року і збереження робочих місць металургів", - йдеться у зверненні.

Також профспілка просить голову Дніпропетровської ОДА відстояти інтереси області у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, який розподіляє квоти на експорт металобрухту.

"МЕРТ володіє всіма повноваженнями, щоб зупинити експорт в разі потреби в сировину на внутрішньому ринку. Однак рішення своєчасно не вжите. З однієї тонни експортованого брухту бюджет отримує 10 євро мита, а металурги з однієї тонни брухту, переплавленого в сталь, платять близько 2100 грн податків. Робітники на металургійних підприємствах отримують офіційну заробітну плату на рівні 5800 грн, сотні тисяч сімей залежать від роботи ГМК. Однак, ми бачимо, що держрегулювання експорту металобрухту в Україні здійснюється в інтересах промисловості Туреччини і Придністров'я, і на шкоду інтересам металургів України", - підкреслюється у зверненні.

Відзначається, що в металургійному комплексі України зайнято понад 500 тисяч осіб, з яких близько 150 тисяч - у Дніпропетровській області.