ua en ru

Профіцит платіжного балансу України буде спостерігатися мінімум до квітня, - експерти

Профіцит платіжного балансу України буде спостерігатися за результатами першого кварталу 2013 р., упевнені експерти.

«Зростання експорту товарів склав 8,1% г / г, головним чинником якого залишався експорт продовольчих товарів (+31,5%) та продукції металургії (+3,1%). Імпорт товарів скоротився на 7%, що пояснюється 40%-м падінням імпорту мінеральних продуктів («теплий» лютий дозволив імпортувати менше природного газу). За фінансовим рахунком його профіцит був забезпечений розміщенням єврооблігацій урядом України (на 1 млрд дол.)», - сказав керівник аналітичного відділу інвесткомпанії «Арт Капітал» Ігор Путілін.

За його словами, позитивне сальдо платіжного балансу допомогло здійснити погашення кредиту МВФ. «Позитивне сальдо платіжного балансу дозволило здійснити погашення кредиту МВФ (934 млн дол.), і збільшити резервні активи (на 363 млн дол. за операціями)», - зазначив Путілін.

Начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен» банку Аваль» Дмитро Сологуб прогнозує, що профіцит платіжного балансу буде спостерігатися до кінця першого кварталу. «Зафіксований в січні профіцит платіжного балансу в розмірі майже 400 млн дол. був викликаний падінням попиту на іноземну валюту, а також припливом іноземного капіталу в Україну. У лютому ж цьому сприяло дорозміщення на 1 млрд дол. єврооблігацій 2012 р. На тлі падіння попиту на іноземну валюту, думаю, що до кінця кварталу ми побачимо профіцит», - сказав експерт.

Читайте також: Профіцит платіжного балансу України в лютому склав 1,3 млрд дол