ua en ru

Профіцит держбюджету України з початку року склав 8,8 млрд грн

Профіцит держбюджету України з початку року склав 8,8 млрд грн Фото: НБУ

Держбюджет у вересні 2015 року виконаний з помірним профіцитом в 1,1 млрд гривень

Позитивне сальдо державного бюджету України за січень-вересень 2015 року склало 8,8 млрд грн, тоді як його дефіцит за відповідний період 2014 року становив 40,1 млрд грн. Про це повідомляється в макроекономічному і монетарному огляді Національного банку України (НБУ), опублікованому на сайті регулятора.

Повідомляється, що держбюджет у вересні 2015 року виконаний з помірним профіцитом в 1,1 млрд гривень, незважаючи на зниження темпів зростання доходів і нарощування витрат.

У НБУ відзначають, що це пов'язано з ефектом бази порівняння внаслідок вичерпання дії податкових змін минулого року - в серпні 2014 року введено військовий збір і податок на депозити, а також були підвищені акцизи.

"Особливо помітно у вересні знизилися темпи зростання надходжень від ПДВ - до 7,8%. Крім іншого, це відбулося через істотного збільшення обсягів його відшкодування - 7,6 млрд гривень у порівнянні з 4,4 млрд гривень в серпні, в тому числі через збільшення плану відносно загальної суми відшкодування ПДВ у 2015 році до 65,1 млрд гривень", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, профіцит платіжного балансу України у вересні становив 348 млн доларів.