ua en ru

Профіцит фінансового та капітального рахунку в серпні 2011 р. зріс до 1,2 млрд дол, - НБУ

Профіцит фінансового та капітального рахунку в серпні зріс до 1,2 млрд дол. (порівняно з 665 млн дол. в липні). Про це йдеться оцінці стану платіжного балансу НБУ за серпень 2011 р. за попередніми даними.

Зростання профіциту було зумовлено вищими обсягами прямих іноземних інвестицій - 939 млн дол. (порівняно з 415 млн дол. в липні), у т.ч. до банківського сектору - 427 млн дол. Платежі за імпорт товарів та послуг були на 1,8 млрд дол. нижчими, ніж фактичний імпорт. "Це може свідчити про зростання заборгованості за торговими кредитами. У результаті додатне сальдо за статтею "Інший капітал" становило 0, 9 млрд дол. навіть в умовах збереження високих обсягів приросту готівки поза банками (0,7 млрд дол.), - йдеться в огляді регілятора.

Також в огляді наголошується, що в серпні банки активно скорочували свої зовнішні борги (за кредитами та облігаціями - на 457 млн дол.). Також зменшилися обсяги ОВДП у власності нерезидентів (на 254 млн дол.).

Таким чином, як зазначають в НБУ, профіцит фінансового та капітального рахунку повністю покрив дефіцит поточного рахунку.