ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект, що встановлює початок строку повноважень суддів КСУ

Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №3721"Про внесення змін до закону "Про Конституційний суд України" щодо удосконалення правового статусу, організації та порядку діяльності Конституційного суду України. Про це повідомляє прес-служба ВР.

На засіданні комітету зазначалося, що даним законопроектом пропонується, зокрема: встановити початок перебігу строку повноважень судді Конституційного суду; закріпити повноваження Конституційного суду відносно надання висновків про відповідність законопроектів про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 та 158 Основного Закону та про порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції або законів України; врегулювати питання звільнення судді Конституційного суду з посади за його заявою про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням; встановити строк для прийняття ухвали про відкриття або про відмову у відкритті конституційного провадження; визначити порядок розгляду справи у разі неприйняття колегією суддів Конституційного суду будь-якої процесуальної ухвали; удосконалити порядок оприлюднення ухвал, рішень і висновків Конституційного суду України; удосконалити порядок виконання рішень і висновків Конституційного суду; врегулювати відносини, що виникають внаслідок дії акта, визнаного неконституційним; доповнити закон новою Главою 17 щодо порядку розгляду справ про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції вимогам статей 157 і 158 Основного закону; доповнити також закон новою главою 18 щодо порядку розгляду справ про порушення Верховною Радою Автономної Республіки Крим Конституції або законів України.

"Під час обговорення народні депутати звертали увагу на те, що потребують також уточнення положення закону, якими встановлено, що суддя Конституційного суду має нагрудний знак, опис і форма якого затверджуються Верховною Радою (стаття 10). Як зазначали парламентарії, наведена норма узгоджується із загальним порядком здійснення правосуддя, передбаченим частиною другою статті 16 закону "Про судоустрій і статус суддів", за яким суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком. Водночас, парламент з 1996 р. і до цього часу не затвердив опис і форму нагрудного знака судді Конституційного суду. Тому пропонується надати Конституційному суду повноваження самостійно затверджувати опис і форму нагрудного знака судді Конституційного суду", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, як наголошували народні депутати, удосконалення потребують й інші положення закону, зокрема, пов'язані з уточненням порядку відшкодування витрат учасникам конституційного провадження, оприлюднення ухвал, рішень і висновків Конституційного суду, виконання його рішень і висновків та уніфікацією строків конституційного провадження.

На думку членів комітету, запропоновані законопроектом зміни дозволять удосконалити правовий статус, організацію та порядок діяльності Конституційного суду, що сприятиме підвищенню ефективності роботи єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні.