ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендує відправити на доопрацювання законопроект про обіг алкогольних напоїв

Парламентський комітет ВР з питань податкової та митної політики прийняв рішення відправити на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи проект закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного, і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (№ 2326). За таке рішення проголосували 9 членів комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив представник Міністерства фінансів Микола Чмирук, "даний законопроект був розроблений урядом з метою посилення підакцизних товарів". Зокрема їм передбачається запровадити механізм державної реєстрації обладнання, що використовується для виробництва спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, дозволить ввезення допоміжних матеріалів, які використовуються для виробництва тютюнових виробів тільки тим суб'єктам, які мають ліцензію на право виробництва тютюнових виробів і також встановлюються попереджувальні заходи - застосування фінансових санкцій у вигляді штрафів за незаконне зберігання, або використання обладнання для виробництва спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, завезення допоміжних матеріалів для виробництва тютюнових виробів та передбачена можливість конфіскації за рішенням суду зареєстрованого обладнання. "Реалізація даного законопроекту дозволить посилити контроль за обігом акцизних товарів та збільшити надходження до державного бюджету", - зазначив Чмирук.

У той же час, народний депутат з фракції "Батьківщина" Сергій Терьохін нагадав, що відповідно до ч.3 ст 93 закону про регламент ВР, "до тих пір, поки законопроекти не були включені рішенням ВР до порядку денного сесії, єдине рішення, яке може прийняти комітет з яким би то не було законопроектах, не включених до порядку денного сесії, "прийняття рішення щодо доцільності включення законопроекту до порядку денного ВР" Інші рішення, як то рекомендація прийняти за основу, відхилити, або направити на доопрацювання можуть прийматися тільки після того, як ВР прийме рішення про включення того чи іншого законопроекту до порядку денного. "До цього моменту такі рішення є нелегальними відповідно до закону про регламент ВР, не легітимними". Він запропонував "не рекомендувати включати до порядку денного цей законопроект", за що проголосувало тільки 7 депутатів.

Народний же депутат з фракції "Удар" Оксана Продан зазначила, що "ніякої користі від цього законопроекту немає". "Є лише введення механізму додаткового контролю і додаткових штрафів і можливостей конфіскації для обладнання виробників тієї продукції, яка вже сьогодні має декілька механізмів контролю", впевнена депутат.

Читайте також: Кабмін пропонує створити реєстр обладнання для виробництва алкогольних напоїв і тютюнових виробів.