ua en ru

Комітет пропонує ВР прийняти за основу законопроект про дозвіл охоронним фірмам застосовувати вогнепал

Комітет пропонує ВР прийняти за основу законопроект про дозвіл охоронним фірмам застосовувати вогнепал Фото: вогнепальна зброя

Комітет сподівається на підвищення безпеки громадян

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності парламенту рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект закону № 2270а про внесення змін до закону "Про охоронну діяльність", повідомляє прес-служба ВРУ.

Так, документом пропонується надати суб'єктам охоронної діяльності, які використовують власний транспорт реагування і взаємодіють з питань охорони громадського порядку з органами внутрішніх справ шляхом спільного патрулювання, право на придбання, зберігання і використання короткоствольної напівавтоматичної нарізної вогнепальної зброї. Конкретні види такої зброї встановлюються Кабінетом міністрів України.

"Члени Комітету під час обговорення звернули увагу на те ... що право на придбання, зберігання і використання вогнепальної зброї матимуть виключно суб'єкти охоронної діяльності, які здійснюють охорону особливо важливих об'єктів права державної власності або надають охоронні послуги із залученням власного транспорту реагування та використанням пунктів централізованого спостереження" , - сказано в повідомленні.

Відзначається, що надання охоронним фірмам такого права під час охорони майна і під час спільного патрулювання з співробітниками органів внутрішніх справ, як правомірний спосіб захисту від злочинних посягань може поліпшити стан безпеки об'єктів охорони та безпеки фізичних осіб під час охорони громадського порядку.

Нагадаємо, в листопаді 2015 року Європейська комісія, зважаючи на теракти у Парижі, почала підготовку нової директиви, що стосується вогнепальної зброї. У директиві будуть розписані загальні правила по зберіганню і носінню зброї.