ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР відмінити закриття відкритих до 6 листопада оперативно-розшукових справ

Профільний комітет рекомендує ВР відмінити закриття відкритих до 6 листопада оперативно-розшукових справ Фото: Верховна Рада України

Комітет пропонує Раді прийняти закон в цілому з урахуванням пропозицій президента

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді України прийняти в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію" з урахуванням пропозицій президента України, передає прес-служба парламенту.

Зокрема, комітет рекомендує виключити з закону норму, яка передбачає, що оперативно-розшукові справи, заведені органами внутрішніх справ до 6 листопада 2015 року, підлягають закриттю.

"Таким чином, Закон, передбачивши закриття зазначених оперативно-розшукових справ, не встановлює ні порядку, ні суб'єктів, які уповноважуються приймати відповідні рішення", - сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що на виконання закону "Про Національну поліцію" працівники міліції, які працювали в оперативно-розшукових підрозділах Міністерства внутрішніх справ, що відкрили і могли б закрити відповідні оперативно-розшукові справи, звільнені зі служби в органах внутрішніх справ. Водночас підрозділи Нацполіції, що наділяються повноваженнями здійснювати оперативно-розшукову діяльність, також не зможуть закривати оперативно-розшукові справи, заведені іншими суб'єктами, оскільки не мають таких повноважень.

Комітет погодився з пропозицією голови держави внести в закон норму, яка передбачає, що оперативно-розшукові справи, заведені оперативними підрозділами МВД до набрання чинності законом "Про Національну поліцію", передаються утвореними в установленому порядку відповідними ліквідаційними комісіями до оперативних підрозділів Нацполіції з урахуванням їх компетенції. Оперативні підрозділи Нацполіції приймають такі справи та набувають щодо них повноважень відповідно до закону "Про оперативно-розшукову діяльність" та Кримінального процесуального кодексу України.

Нагадаємо, ВРУ підтримала внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національної поліції. Відповідні проекти закону №3387 і №3225 в першому читанні за основу та в цілому підтримали 294 і 289 нардепів відповідно. Однак президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект №3225.