ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді ввести кримінальну відповідальність за порушення права на захист обвинуваченого у адмінпорушенні

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3880 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо порушення права на захист)".

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3880 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо порушення права на захист)". Про це повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Законопроект пропонує встановити, що "недопущення чи ненадання своєчасно захисника, а також інше грубе порушення права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілого, свідка, підозрюваного, обвинуваченого на захист, вчинене слідчим, прокурором або суддею, карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5,1 тис. - 8,5 тис. грн) або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років".

Відповідні зміни пропонується внести до статті 374 Кримінального кодексу.

"Під час обговорення необхідність прийняття проекту обґрунтовувалася тим, що стаття 374 Кримінального кодексу передбачає перебування під кримінально-правовою охороною від порушення права на захист лише підозрюваного та обвинуваченого у вчиненні злочину в межах кримінального провадження. Водночас, стаття 59 Конституції України передбачає конституційне право кожного на вільний вибір захисника своїх прав", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме удосконаленню реалізації принципів і стандартів у практичній діяльності органів держави для забезпечення належного рівня захисту прав і свобод людини.