ua en ru

Профільний комітет Ради просить фракції подати кандидатури до наглядових рад держбанків

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності вирішив звернутися до парламентським фракціям про надання до 31 березня 2015 р. в комітет кандидатур членів наглядової ради ПАТ "Ощадбанк" та АТ "Укрексімбанк". Про це РБК-Україна повідомив голова комітету Сергій Рибалка.

Він зазначив, що після отримання цих кандидатур комітетом шляхом рейтингового голосування буде сформований короткий список з п'яти кандидатур на кожен банк для внесення проекту постанови в Раду.

Рибалка підкреслив, що Рада через своїх представників повинна виконувати контрольну функцію за діяльністю держбанків - саме тому не можна зволікати з їх призначенням. Він також нагадав, що Кабінет міністрів досі не призначив двох своїх представників до наглядових рад цих банків після закінчення строку повноважень Ігоря Алексєєва та Світлани Войцеховської після обрання їх народними депутатами восени 2014 р.

Крім того, за словами нардепа, держбанки повинні працювати ефективним інструментом для стимулювання економічного розвитку через кредитування пріоритетних галузей економіки.

Він нагадав, що згідно ст. 7 закону України "Про банки та банківську діяльність", в наглядові ради держбанків призначаються по п'ять членів від Ради, Кабміну та Президента.

Нагадаємо, в лютому в комітеті запропонували провести стрес-тести всіх українських банків.