ua en ru

Проекти Присяжнюка сприяли відродженню українського села, - експерти

"Україна досягла значних успіхів у виробництві сільгосппродукції", - заявив глава Аграрного союзу України Геннадій Новіков, підтверджуючи статистичні дані, згідно з якими валове виробництво сільгосппродукції в Україні зросло на 13,7%.

Однією з найуспішніших галузей в АПК стала масложирова. Так, Україна продовжила утримувати перше місце в світі з експорту соняшникової олії.

"Галузь, незважаючи на всі політичні та соціальні проблеми, в останні роки активно розвивається і інвестується. Розширюється географія експорту. Зокрема, олійна галузь сьогодні - одна з небагатьох, що подають приклад іншим. Ми експортуємо соняшникову олію в 90 країн світу. І це заслуга в . о. міністра аграрної політики, як і прорив до китайського ринку", - повідомив генеральний директор Асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.

Значним досягненням відомства також є ініціатива "Рідне село", що передбачає соціально-економічний розвиток сільських територій.

Також варто відзначити, що одноосібникам, фермерам і кооперативам почали виплачувати бюджетні дотації.

"Уряд, а не тільки міністерство, має повернутися до відродження селянства. І Микола Присяжнюк багато про це говорив", - зазначив президент Спілки учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич.

В. о. міністра неодноразово підкреслював, що роль профільних громадських організацій має стати більш істотною.

Оскільки саме їх члени найкраще знають про проблеми тієї чи іншої галузі, а також про те, як їх вирішити. Також міністр виступив з ініціативою, щоб без узгодження цих організацій не приймався ні один закон, який регулює відносини в аграрній сфері.

"Частково функції держави повинні перейти громадським профільним організаціям. Зокрема, останні повинні взяти на себе контролюючі функції, як це відбувається на Заході. Щоб закони йшли не зверху вниз, а знизу вгору", - погодився з позицією в. о. міністра голова Ради Асоціації "Українське насіннєве товариство" Андрій Лісників.