ua en ru

У проекті енергомоста Україна-ЄС візьмуть участь компанії з США, Польщі та Британії

У проекті енергомоста Україна-ЄС візьмуть участь компанії з США, Польщі та Британії Фото: енергоміст Україна-ЄС будуть "будувати" три іноземні компанії

Проект буде здійснюватися на Хмельницькій АЕС

У реалізації проекту "Енергетичний міст" Україна - Європейський Союз "візьмуть участь три іноземні компанії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Як говориться в повідомленні, метою проекту є розвиток міждержавних магістральних мереж і організація видачі потужності енергоблоку №2 Хмельницької АЕС для забезпечення довгострокового експорту електроенергії в країни Європейського союзу.

Консорціум у складі компаній Westinghouse Electric Sweden AB, Polenergia International S.àr.l. і EDF Trading Limited орієнтовані Міненерговугілля концептуальна записка і техніко-економічне обгрунтування здійснення державно-приватного партнерства щодо зазначеного проекту.

Зокрема, проектом передбачено:

- інтеграцію Об'єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою ENTSO-E;
- розвиток інфраструктури міждержавних електричних мереж;
- організацію видачі потужності енергоблоку №2 Хмельницької АЕС для передачі електричної енергії країнам ЄС;
- залучення коштів, отриманих від експорту електроенергії, виробленої блоком № 2 ХАЕС в країни ЄС, для фінансування будівництва енергоблоків № 3 і 4 ХАЕС.

Слід зазначити, що даний проект є першим проектом державно-приватного партнерства, Який передбачає інтеграцію Об'єднаної енергетичної системи України з європейською енергосистемою.

Нагадаємо, в 2016 році глава НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський оцінив приєднання України до енергосистеми ЄС в 55 млн євро.