ua en ru

Проект нового КПК передбачає право обвинуваченого в скоєнні особливо тяжкого злочину на суд присяжних, - Янукович

Проект нового Кримінально-процесуального кодексу передбачає право обвинуваченого в скоєнні особливо тяжкого злочину на розгляд його справи судом присяжних, а також можливість укладення договору між обвинуваченим, постраждалим і обвинувачем. Про це заявив Президент України Віктор Янукович на сьогоднішньому засіданні робочої групи з питань реформування кримінального судочинства, передає кореспондент РБК-Україна.

"Кодексом передбачена можливість укладати договір між прокурором і підозрюваним, а також договір між постраждалим і підозрюваним. Це приведе до істотного скорочення термінів розслідування кримінальних правопорушень", - сказав Янукович і додав: "Кодексом передбачається, що людина, яка звинувачується в скоєнні особливо тяжкого злочину, має право на розгляд його справи судом присяжних". Також Янукович впевнений, що новий Кримінально-процесуальний кодекс багато уваги приділяє праву людини на справедливий розгляд і вирішення його справи незалежним і неупередженим судом. Крім того, кодекс закладає основи для оперативного здійснення правосуддя в кримінальних справах в найкоротші терміни. Для цього встановлений ряд спрощених процедур при судовому розгляді кримінальної провини.

Також даний документ з урахуванням всіх стандартів встановлює список випадків, в яких правоохоронні органи мають право здійснювати негласні слідчі дії, при цьому передбачено, що вони можуть здійснюватися при розслідуваннях тільки тяжких і особливо тяжких злочинів і лише за рішенням суду. Крім того, за словами Януковича, кодекс збалансує повноваження слідчого і прокурора, що приведе до об'єктивнішого і оперативнішого розслідування кримінальних правопорушень. Також він встановлює строгий механізм контролю за діями органів слідства і надає право підозрюваному і звинуваченому на оскарження дій або бездіяльності прокурора і слідчого.