ua en ru

Проект Конституції України необхідно терміново передати до Венеціанської комісії, - Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності у найкоротші терміни подати до Венеціанської комісії проект Конституції України.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності у найкоротші терміни подати до Венеціанської комісії проект Конституції України. Про це він заявив на виїзному засіданні уряду в Харкові в середу, 7 травня, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Навіть якщо там будуть відмінності у позиціях різних політичних сил, вважаю, що такий проект із таблицею розбіжностей треба відправляти до наших європейських партнерів для отримання їхнього бачення і завершення конституційної реформи України, яку сьогодні вимагають люди", - сказав він.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд України розпочав "широкий загальнонаціональний діалог із приводу реальних змін в Україні".

"Такі зміни передбачають децентралізацію влади, передачу повноважень у регіони, прийняття нового Бюджетного кодексу, який би наділив територіальні громади фінансовим ресурсом, нового Податкового кодексу, який би спростив і зменшив кількість податків, забезпечив прозорість сплати податків і зменшив корупцію", - сказав він.

За його словами, зміни до Конституції мають також передбачати, що "кожна окрема територія, кожна окрема громада будуть мати додаткові повноваження і в гуманітарній сфері".

Яценюк підкреслив, що позиція уряду України у цьому питанні "була, є і буде незмінною".

"Ми захищали й будемо захищати права російськомовного населення. І чинний закон, який надає статус російській мові як регіональній, сьогодні в Україні працює. І якщо необхідно ввести спеціальний статус російської мови і мов національних меншин в конституційних рамках, думаю, це має бути предметом спільної дискусії та прийняття рішення", - йдеться у повідомленні.