ua en ru

Проект зміни Конституції від "Батьківщини" написаний спеціально під Яценюка, - Медведчук

Проект "Батьківщини" по внесенню змін до Конституції України в редакції 2004 року - це "прем'єрська" республіка, в якій глава уряду має повноваження, близькі до нинішніх президентських. Про це заявляє лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Тобто цей проект написаний спеціально під Яценюка. Того самого Яценюка, який у 2007 році говорив, що Конституція не повинна перероблятися під кожну персону", - повідомляє політик.

За словами Медведчука, опозиціонери планують відкоригувати Основний Закон на більш пізніх етапах, спираючись на те, що повернення до цього варіанту дозволяє позбавити частини повноважень чинного президента і створює правові умови для дострокових президентських і парламентських виборів. З іншого - планується виграти час для підготовки "справжньої" конституційної реформи, варіанти якої вже запропонували "Батьківщина" та "Удар".

"Однак знайомство з цими конституційними пропозиціями, породженими мудрістю опозиційного законодавця, викликає вкрай неприємне почуття. Дуже схоже на те, що політики думають не про рідну українську державу, про благо якої вони покликані пектися, а виключно про власні майбутні посади, буквально на коліні виписуючи проекти "під себе", - аналізує ситуацію лідер руху.

Порівнюючи проект "Удару" з проектом "Батьківщини" політик зазначає, що перший - ближчий до нині чинної Конституції, але перевершує її в тому сенсі, що уряд стає насправді незалежним органом виконавчої влади.

"Правда, Яценюку пост глави уряду зайняти за нею, здається, не світить. Справа в тому, що, згідно з цим проектом, депутатом може стати певна особа з непогашеною судимістю за скоєння тяжких злочинів. Здогадуєтеся, про кого йде мова?", - ставить риторичне питання Медведчук.