ua en ru

Проект Виборчого кодексу можна було б підготувати протягом місяця, - екс-голова ЦВК

Сучасний проект Виборчого кодексу можна було б підготувати протягом місяця. Про це заявив екс-голова ЦВК Володимир Шаповал в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".

Так, коментуючи пропозицію заступника голови ЦВК Андрія Магери створити спеціальну комісію, яка займалася б кодифікацією виборчого закону, Шаповал заявив: "Насправді необхідна робота на 95% давно виконана, не треба вигадувати нічого нового. На основі наявних напрацювань можна було б підготувати сучасний проект Виборчого кодексу протягом одного місяця. І коли він буде винесений на розгляд парламенту, почалася б здорова дискусія. Залишилося б кілька розбіжностей, і тут вітчизняний політикум мав би виявити глибинну політичну мудрість. Наші лідери повинні консенсусом визначити ключові процедури у відповідному законі. Зрештою, проект міг би швидко перетворитися на закон".

Однак Шаповал зазначив, що перед винесенням питання на розгляд Верховної Ради варто було б створити робочу групу.

"Важливо залучити досвідчених фахівців (необов'язково різних політичних напрямків) до розробки відповідних законів і рішень парламенту. Вони як ніхто знають можливості виборчих технологій та як запобігти найбільш одіозним з них... До участі в підготовці можна також запросити іноземних партнерів. Принаймні, в ролі "сторожових псів", - від їх голосу влада "сідає на задні лапи", - зазначив Шаповал.