ua en ru

Проект ДТЕК з енергоефективності визнаний кращим в рамках національної премії Green Awards Ukraine 2011

Проект ДТЕК «Інновація з глибин землі» з впровадження теплових насосів на шахті «Благодатна» ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» визнаний кращим в Україні у сфері енергоефективності в рамках конкурсу ділових і соціальних «зелених» проектів Green Awards Ukraine 2011.
У номінації «Кращий проект в сфері енергоефективності» була найбільша кількість учасників. Експерти вибрали проект ДТЕК серед чотирьох інших, що вийшли в півфінал. При прийнятті рішення міжнародне журі відзначило інноваційність технології, залучення до реалізації ідеї українських вчених, а також використання обладнання українського виробництва.
Українським напрацюванням зацікавилися за кордоном. За даними керівника міжнародних проектів німецького Центру геотермії (м. Бохум, Німеччина) доктора Екегарда Бюшер, подібна промислова установка, що використовує воду з діючих шахт, впроваджена вперше в світі.
«ДТЕК комплексно підходить до проблеми енергоефективності своїх виробничих підприємств. Проект з використання тепла шахтних вод є частиною системи заходів, спрямованих на скорочення споживання електроенергії, тепла та інших ресурсів. Обсяг інвестицій у проект склав близько 4 млн грн, при цьому річна економія в грошовому вираженні становить понад 600 тис. грн. Теплонасосна установка має потужність, достатньої для нагріву в 9 разів більшого обсягу води, ніж потрібно для забезпечення потреб підприємства. Ресурс установки можливо використовувати для комунальних потреб прилеглих населених пунктів», - сказав директор із зовнішніх зв'язків ДТЕК Олександр Толкач.
Нагадаємо, в 2010 р. шахта «Благодатна» ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» перейшла на забезпечення гарячою водою для побутових потреб з використанням теплових насосів. У розробці та виготовленні обладнання брали участь Дніпропетровський національний гірничий університет та Мелітопольський завод холодильного машинобудування «Рефма». Теплонасосна установка діє за принципом холодильника: забирає тепло з будь-яких низькопотенційних джерел енергії і виділяє його в конденсатор. Працює вона вночі, коли тариф на електроенергію нижче денного втричі. Окупність - 6,5 років.
ДТЕК - найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ). Підприємства ДТЕК створюють ефективний виробничий ланцюжок від видобутку і збагачення вугілля до генерації та продажу електроенергії.
Премія Green Awards Ukraine - перший український незалежний конкурс, в ході якого оцінюються ділові та соціальні «зелені» проекти в Україну. Жюрі представлено провідними експертами в сфері екологічних технологій та практик європейського рівня, відомими представниками громадської думки та представниками авторитетних міжнародних організацій. Проекти оцінюються в два етапи шляхом інтерактивного голосування та за результатами публічного захисту.