ua en ru

Тривалість життя в РФ виявилася на рівні Іраку і КНДР

Тривалість життя в РФ виявилася на рівні Іраку і КНДР Фото: Однією з причин смертності в РФ є алкоголізм

Росія опинилася на 108-му рядку списку

За середньою тривалістю життя Російська Федерація (РФ) виявилася на 108 рядку рейтингу американського Інституту вивчення і оцінки здоров'я, обігнавши КНДР. А за кількістю років, проведених без хвороб, Росія виявилася гірше Гондурасу. Такі дані випливають з результатів дослідження, опублікованого американським Інститутом вивчення і оцінки здоров'я в журналі The Lancet, передає РБК.

Так за середньою тривалістю життя Росія опинилася на 108-му рядку між Іраком і Північною Кореєю. З 1990 року країна за цим показником опустилася на 20 позицій. При цьому зберігається істотний розрив між показниками очікуваної тривалості життя і здорового життя у чоловіків і жінок. У чоловіків в 2013 році ці цифри становили 65,7 і 58,9 років, а у жінок - 76,7 і 66,6 років відповідно.

Відзначається, що смертність в січні-червні 2015 р. зросла на 2,8% в річному вираженні. При цьому природний спад населення збільшилася в два рази: з мінус 0,4 до мінус 0,8.

Згідно з розрахунками статистичного відомства, основними причинами смерті в цей період стали хвороби системи кровообігу (майже 50% смертей), новоутворення (пухлини; близько 15%), хвороби травлення і дихання (5 і 4% відповідно), інфекційні та паразитарні хвороби (1, 7%). 8% людей померли від зовнішніх причин - на 2,7% більше, ніж у тому ж періоді роком раніше.

Найпоширеніші причини погіршення здоров'я росіян, згідно з дослідженням, - інфаркт, інсульт, болі в попереку і шиї, кардіоміопатія, побутові травми. У десятку основних причин також потрапили депресія, надмірне вживання алкоголю, дорожньо-транспортні пригоди та рак легенів.

Нагадаємо, згідно з дослідженням британського видання The Times, населення Росії до 2050 р. може скоротитися майже вдвічі через рівень смертності, який пов'язаний із алкоголізмом і суїцидами.