ua en ru

Продажі "Газпрому" в Європі в 2013 р., ймовірно, продовжать знижуватися, - Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує вірогідність скорочення продажів "Газпрому" в 2013 р. на європейському ринку, у міру того як слабка економічна кон'юнктура буде обумовлювати збереження низького попиту в Європі. Про це говориться в аналітичному огляді Fitch. Дані по обсягах продажів російського газу за 2012 р. указують, що продажі "блакитного палива" "Газпромом" в Європі і країнах колишнього СРСР впало трохи більше, ніж чекало агентство.

Європа і країни колишнього СРСР залишаються ключовими ринками для "Газпрому", який є монополістом по експорту російського природного газу. Наприклад, в II півріччі 2012 р. компанія отримала більше 76% виручки від продажу газу за межами Росії, причому на неї довелося лише 44% від обсягу продажів газу. Зниження обсягів і цін по постачаннях газу в Європу частково викликане судовими розглядами з боку деяких з європейських покупців газу, а також переговорами по перегляду цін і компенсаційними виплатами, що послідували. "Це показує, що позиції "Газпрому" в Європі залишаються певною мірою непростими", - відзначає Fitch.

Проте агентство вважає, що ціни і об'єми споживання газу в Європі по угодах "бери або плати" не зазнають значних змін в осяжному майбутньому. Умови "бери або плати" зазвичай розповсюджуються на 80% об'ємів постачань газу по контрактах, тому є деякий запас для зниження об'ємів постачань газу, перш ніж спрацюють положення "бери або плати". Поступки "Газпрому" європейським покупцям складали не більше 10-15% сумарної ціни, заснованої на нафті, і ціна по цих контрактах залишається істотно вищою за ринкові ціни на газ, які в даний час практично не пов'язані з ціною на нафту. На думку Fitch, "Газпрому" доведеться продовжити переговори по подальших поступках з тими європейськими покупцями, які можуть мати альтернативні джерела постачань газу.

Агентство вважає, що ВВП в єврозоні в 2013 р. скоротиться на 0,1% після очікуваного зниження на 0,5% в 2012 р. Дана тенденція повинна змінитися на зворотну в 2014 г.: Fitch прогнозує зростання ВВП на 1,2%. Агентство чекає, що попит на газ в Європі продовжить бути слабким в 2013 р. і може почати рости в 2014 р.

Розслідування щодо зловживань на ринку, почате відносно "Газпрому" Європейською комісією осінню 2012 р., також продовжується. Fitch не прогнозує яких-небудь наслідків для рейтингів компанії в результаті даного розслідування, але воно може зрештою ослабити позиції "Газпрому" в переговорах з деякими ключовими європейськими покупцями і мати довгострокові фінансові наслідки для компанії.

За даними Міністерства енергетики РФ, загальний обсяг видобутку природного газу в країні в 2012 р. скоротився на 2,2% - до 655 млрд куб. м, тоді як видобуток газу "Газпромом" знизився на 5,1% - до 482 млрд куб. м. Продажі російського газу за рубіж в 2012 р., головним чином до Європи і країн колишнього СРСР, зменшилися на 8,7% - до 186 млрд куб. м. "Газпром" раніше повідомляв про зниження обсягів продажів в Європу на 10% в I півріччі 2012 р. і скороченні на 29% обсягів продажів у країни колишнього СРСР.

Читайте також: Туреччина замінить російський та іранський газ власним вугіллям