ua en ru

Продаж обл- і міськгазів, запланований Кабміном в 2012 р., буде суто номінальним, - голова комісії ВР з приватизації

Продаж обл- і міськгазів, запланований урядом в 2012 р., буде суто номінальним. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Євген Мармазов.
"У цих акціонерних компанія частка держави, як правило, коливається в межах 25-30% акцій. Ці відсотки не дають державі можливості вирішувати питання розвитку компанії, виплати дивідендів і т.д. Тобто, власники інших пакетів, по суті, користуються цими об'єктами, нічого не сплачуючи державі. Тому, в принципі, я проти остаточного продажу цих об'єктів", - зазначив Мармазов.
Запланована приватизація, на думку Мармазова, буде відбуватися "під одного відомого покупця" і за мінімальними цінами.
"У мене є інформація, що вже ці облгази розподілені і будуть віддані за мізерною ціною. Так що велика приватизація в енергетиці - це просто гучні слова. Держава скине об'єкти, над якими вже реально не має контролю. Більш того, приватизація пов'язана з тарифоутворенням - після купівлі об'єктів тарифи будуть встановлювати власники", - розповів Мармазов.
Раніше повідомлялося, уряд України доручив НАК "Нафтогаз України" передати в місячний термін Фонду державного майна (ФДМУ) пакети акцій газорозподільних та газопостачальних товариств для подальшої приватизації. Про це йдеться в постанові Кабміну від 10 жовтня 2011 р. №1053.
Згідно з документом, пакети акцій підприємств, в яких "Нафтогазу" належить менше 25%, продаються повністю, в інших частка "Нафтогазу" знижується до 25%.
До переліку входять: "Закарпатгаз", "Житомиргаз", "Чернівцігаз", "Волиньгаз", "Хмельницькгаз", "Львівгаз", "Рівнегаз", "Чернігівгаз", "Вінницягаз", "Сумигаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Миколаївгаз", "Севастопольгаз", "Дніпропетровськгаз", "Луганськгаз", "Кримгаз", "Полтавагаз", "Тернопільгаз", "Тернопільміськгаз", "Дніпрогаз", "Криворіжгаз", "Харківміськгаз", "Харківгаз", "Херсонгаз", "Кременчукгаз", "Київоблгаз", "Одесагаз" і т.д.