ua en ru

Продаж 15% акцій "Нафтогазу" може принести більше 10 млрд доларів, - Коболєв

Продаж 15% акцій "Нафтогазу" може принести більше 10 млрд доларів, - Коболєв Фото: Андрій Коболєв (УНІАН)

Реформа корпоративного управління "Нафтогазом" допоможе провести вдале IPO

Реалізація, розробленої спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і затвердженої урядом реформи корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" допоможе компанії провести вдале IPO (первинне публічне пропозицію, - ред.), якщо рішення про його проведення буде затверджено Верховною Радою. Про це заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, глава держкомпанії уточнив, що завершити підготовку до IPO компанія повинна до 2019 року.

За словами Коболєва, навіть після виділення зі структури "Нафтогазу", газотранспортної системи, продаж 15% акцій держкомпанії може принести більше 10 млрд доларів.

Також він підкреслив, що проведення IPO важливо не тільки як інструмент залучення надходжень до бюджету, але, головним чином, щоб зробити незворотними проводяться зараз зміни.

"якби "Нафтогаз" зараз був публічною компанією, та ситуація, яка відбувається зараз (з відставкою незалежних членів спостережної ради) просто б не відбулася. Був би стандартний корпоративний механізм, за яким би стежив пул впливових інвесторів, які могли б змусити робити правильні речі будь-менеджмент компанії", - сказав Коболєв.

Голова правління НАК "Нафтогаз" розповів, що в разі успішної реалізації реформи корпоративного управління держкомпанії, буде забезпечено зростання ВВП України на 7,4% до 2020 року. Також, припинений імпорт газу: потреби в ньому можуть бути закриті за рахунок палива, добутого в країні.

Нагадаємо, раніше Андрій Коболєв заявив, що у разі зупинки реформи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", НАК може втратити фінансування з боку Європейського банку реконструкції та розвитку та Світового банку.