ua en ru

Проблеми "Газпрому" в ЄС можуть зробити компанію більш поступливою на переговорах з Україною, - Міненерговугілля

Проблеми "Газпрому" в ЄС можуть зробити компанію більш поступливою на переговорах з Україною. Таку думку виданню "Комерсант-Україна" висловив джерело в Міністерстві енергетики та вуглепрому.

"На відміну від тієї ж Литви, ми пропонуємо "Газпрому" компроміс - знизити ціну на газ в обмін на створення тристороннього консорціуму. Поки російська монополія відмовляється обговорювати це питання, але проблеми в ЄС можуть змусити її змінити свою точку зору щодо України", - зазначив співрозмовник видання.

Вчора глава литовської Lietuvos dujos, що імпортує газ в Литву, Вікторас Валянтукявічюс заявив, що компанія готова укласти новий контракт з "Газпромом" за умови зменшення обов'язкових обсягів закупівлі сировини і зміни формули ціни за рахунок її меншою прив'язки до нафти. Передбачається, що контракт буде укладений на строк не менше п'яти років. Але переговори з "Газпромом", пояснив Валянтукявічюс, зараз веде не Lietuvos dujos, а литовський уряд. Коли вони завершаться, невідомо, пояснив він, а цінові та об'ємні параметри нового контракту з "Газпромом" будуть залежати від введення в експлуатацію терміналу скрапленого природного газу (СПГ) в Клайпеді, запланованого на 2014 р.

Читайте також: РФ і Киргизія підписали угоду про передачу "Газпрому" ГТС Киргизії

Чинний контракт між "Газпромом" і Lietuvos dujos від 2005 року закінчується в кінці 2014 р. У 2013-2014 роках поставки Lietuvos dujos, згідно з матеріалами "Газпрому", складуть до 1,5 млрд кубометрів на рік за ціною до 600 дол. за тисячу кубометрів. Це одна з найвищих цін в Європі, але вона може змінюватися в залежності від котирувань нафти. Мінімальний обсяг відбору за take-or-pay для Lietuvos dujos не розкривається, в 2012 р. компанія закупила лише 1,16 млрд кубометрів.

Останній раз глава "Газпрому" Олексій Міллер і прем'єр Литви Альгірдас Буткявічюс зустрічалися на початку квітня. Концерн готовий був надати Lietuvos dujos знижку 20% при укладенні довгострокового контракту до 2020 р., якщо Литва забезпечить надійний транзит газу в Калінінград, заморозить судові спори і відкладе розділення Lietuvos dujos за видами діяльності.