ua en ru

Проблема з Білоруссю не тільки через мігрантів, - Боррель

Проблема з Білоруссю не тільки через мігрантів, - Боррель Фото: Жозеп Боррель, високий представник Євросоюзу (Віталій Носач, РБК-Україна)

Гостра фаза міграційної кризи на кордоні з Євросоюзом і Білорусі відступає. Проте не тільки в цьому криється проблема, пов'язана з цією країною.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави європейської дипломатії Жозепа Борреля у своєму блозі.

За його словами, завдяки дипломатії ЄС, проблема з потоком нелегальних мігрантів поступово відступає. Багато з них були відправлені країну, з якої прибули, а тисячі залишаються в Білорусі, потребуючи гуманітарної допомоги.

Тим часом, проблеми з Білоруссю одними мігрантами не обмежуються.

"Наш суперечка з Білоруссю не обмежується відвертим маніпулятивним використанням мігрантів. Аж ніяк ні. В основі лежить жорстокий репресивний і незаконний характер режиму Лукашенка, в якому понад 900 політичних в'язнів нудяться у в'язницях", - зазначає Боррель.

Боррель також зазначив, що 12 грудня разом з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем провів зустріч з представниками демократичної Білорусі - активістами громадянського суспільства, правозахисниками, блогерами, представниками політичної опозиції.

"Мене вразили їхні розповіді та їх рішучість. Вони попросили ЄС продовжувати підтримувати демократичні зміни та чинити тиск на режим", - пише Боррель.

Він нагадав, що Євросоюз розширив санкції, націлені на тих, "хто причетний до організації цинічної торгівлі мігрантами, а також на тих, хто стоїть за постійними репресіями, на так званих гаманців Лукашенка".

Він також нагадав, що режим Лукашенка засудив чоловіка лідера опозиції у вигнанні Світлани Ціхановської "до абсурдних 18 років позбавлення волі".