ua en ru

Заклики світових регуляторів уникати укрупнення системоутворюючих банків поки не знаходять підтримки, - експерти

Заклики світових регуляторів уникати укрупнення системоутворюючих банків поки не знаходять підтримки. Про це свідчить проведений аналіз Handelsblatt балансової звітності 20 провідних банків регіону за перше півріччя 2010 р., передає РБК daily.

Експерти висловлюють побоювання, що в разі чергової кризи «занадто великі, щоб впасти», банки знову отримають мільярди з державної казни.

У свою чергу банківський аналітик Merck Finck Конрад Беккер вважає, що в першому півріччі 2010 р. порівняно важливим чинником зростання фінструктур став сильний курс долара. «Курс американського долара сприяв збільшенню балансової суми Deutsche Bank. Втім, це стосується й інших банків, які мають сильний бізнес в США», - пояснив експерт.

Іншим чинником, на думку аналітика, стала активність банків на ринку M&A. «Минулі роки банки використовували для вигідних придбань, а консолідували їх у ряді випадків тільки в нинішньому році», - зазначив К.Беккер. За його словами, це, зокрема, відноситься до Banco Santander, який купив підрозділ SEB по роботі з приватними клієнтами в Німеччині і частково мережу філій Royal Bank of Scotland. У цей ряд можна поставити і BNP Paribas, який придбав ряд підрозділів Fortis, і Barclays, і Deutsche Bank.

«Сильні банки використовували кризу для того, щоб роздобути підрозділи слабких або розділених інститутів. Важливу роль зіграли і деривативи. В інститутах, де є потужні підрозділи інвестиційного банкінгу, зростання волатильності підняло вартість багатьох деривативів», - зазначив аналітик. Як приклад він назвав Deutsche Bank, BNP Paribas і деякі англійські банки.