ua en ru

Залучення інвестицій в інфраструктуру Києва можливе після деполітизації тарифної політики, - ЄБРР в Україні

Залучення інвестицій у сферу інфраструктури Києва можливо після деполітизації тарифної політики. Про це в ході круглого столу: "За чий рахунок розвивати столицю: за рахунок держави чи приватних інвесторів?" заявив голова напрямку інфраструктури та енергетики ЄБРР в Україні Марк Магалецький, передає кореспондент РБК-Україна.
"ЄБРР вже фінансує три проекти в столиці: під'їзний склад Метрополітену, тролейбуси "Укрпастранса", система управління дорожнім рухом. Це вже працює...У Києва немає альтернативи: або бюджетне фінансування, або приватні інвестиції. Ці дві складові необхідні. Але бюджетні кошти обмежені.Київ знаходиться в конкуренції з іншими містами, країнами і галузями у змаганні за залучення приватного капіталу", - повідомив він.
За його словами, на даному етапі більше "негативних прикладів співпраці держави і приватних інвесторів...потрібна деполітизація тарифної політики. Вода, тепло і газ залежать і від передбачуваності та адекватності тарифної політики, а вони в Україні погано і болісно вирішуються. Завжди ця політика прив'язана до виборів. І в таку середу інвестор не піде. Тому потрібна передбачувана політика - це основа повернення інвестицій у сферу інфраструктури", - упевнений він.
Заступник голови КМДА, представник Головного фінансового управління КМДА Руслан Крамаренко в ході круглого столу також підкреслив, що розвиток Києва неможливий без приватних інвестицій.
"Дуже важлива інвестиційна складова - це не тільки бюджетне фінансування, але і залучення приватних інвестицій. І саме такий варіант необхідний столиці", - повідомив він.
Чиновник додав, що "для нас існує три пріоритету на даний момент. Перший пріоритет - економіка, розвиток підприємств, другий- занятість, третій - інновації. І тому необхідна цілісна інвестиційна програма економічного розвитку столиці, яку підтримають не тільки в столиці, але і на державному рівні", - вважає він.