ua en ru

ПриватБанк міг відкликати позови до Коломойського з політичних та юридичних причин, - ЗМІ

ПриватБанк міг відкликати позови до Коломойського з політичних та юридичних причин, - ЗМІ

У розпорядження ЗМІ потрапила копія заяви ПриватБанку до поліції

ПриватБанк міг подати позови до компаній Ігоря Коломойського на десятки мільярдів гривень, а потім з політичних чи юридичних міркувань їх відкликати. Про це в коментарі для Finbalance заявили кілька банкірів.

Як зазначається, у розпорядження Finbalance потрапила копія заяви ПриватБанку від 24.11.2017 до начальника Соборного відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області щодо вчинення кримінального правопорушення. У документі зазначається, що співробітники Приватбанку під час моніторингу офіційного сайту "Судова влада України" виявили факт подання в листопаді від імені Приватбанку позовних заяв "невстановленими особами, без відома Банку та за відсутності відповідних розпоряджень на вчинення зазначених дій та намірів".

Відповідно до інформації, наведеної Приватбанком в його зверненні в поліцію, за словами співробітника банку, підпис якого стоїть на позовних заявах, він відповідних позовів не підписував, а на момент подання їх у суди був на лікарняному, пише видання.

"Можливо, спершу сплатили великі судові збори, а потім з тих чи інших причин (у т.ч. політичних) раптом почали судорожно шукати шляхи, як відкликати позови. Написати ж у суд про відкликання було б ризиковано з різних точок зору, оскільки кредити прострочені, а відповідна інформація вже засвітилася в реєстрах. Ось і придумали занадто креативне "рішення", що позови не подавали. І вигрібають за такий косяк", - припустив один зі співрозмовників видання на умовах анонімності.

Як зазначає Finbalance, згідно з законом "Про судовий збір", за подання позовів майнового характеру розмір судового збору складає 1,5% суми ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Із 01.11.2017 прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні встановлений на рівні 1684 грн.

Відповідно теоретичні витрати Приватбанку на сплату судового збору в разі судових спорів зі згаданими 36 позичальниками-юрособами могли б/мали б скласти (враховуючи визначену в законодавстві "стелю") трохи більше 9 млн грн, підкреслює видання.

Ще один співбесідник Finbalance озвучив таку версію: "Якщо позови Приватбанку не є підробкою, а насправді подавалися банком, то причиною їх відкликання могли бути, наприклад, судові процеси в Лондоні. Річ у тому, що ініціюючи спори в українських судах, принаймні, в частині випадків можуть виникнути проблеми з розглядом цих же питань у британських судах. Коротше кажучи – поспішили з поданням позовів в Україні, а зараз намагаються відмотати ситуацію".

Банкір наголосив, що, "загалом це все погано пахне і не красить ні державу, ні екс-власників Приватбанку".

"Якщо немає реальних домовленостей щодо реального врегулювання питання такого масштабу, вилазити можуть які завгодно речі, навіть такі", - зазначив фінансист.