ua en ru

Присяжнюк: В Україні вже обмолотили 90% площ під ранніми зерновими

На півдні України вже завершили збирання ранніх зернових культур. Всього вітчизняні аграрії обмолотили 90% засіяних озимими площ. При цьому зібрано 28 млн т зерна. Про це сьогодні в ході брифінгу на засіданні Кабміну повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Південні регіони України повністю завершили збирання ранніх зернових культур. Всього в країні аграрії намолотили 28 млн т зерна, обмолотивши 90% засіяних озимими площ. Хочу відзначити, що цього року нам вдалося забезпечити більш високі темпи збиральної кампанії порівняно з минулими роками. І збирання буде завершено в максимально стислі терміни", - зазначив міністр.

Присяжнюк додав, що аграрії вже зібрали 90% ранньої пшениці, 87% ячменю і 80% жита. Що стосується врожайності зернових, то сьогодні вона становить 29,8 ц/га, а це на 5 ц/га більше порівняно з попереднім роком. Присяжнюк зазначив, що це вплине на формування собівартості зернових.

"Також хочу озвучити прогнози обсягів валу зерна. У поточному році в Україні планують зібрати понад 57 млн т зерна. З них найбільшу частку становитиме кукурудза - понад 28 млн тонн. На сьогоднішній день ця культура є найбільш експортно орієнтованою", - зазначив міністр.